BALTIMOR, Nizak nivo D vitamina u krvi povezan je sa 26 odsto većim rizikom od smrti iz bilo kog uzroka, pokazalo je američko istraživanje objavljeno na Univerzitetu Džon Hopkins u Baltimoru.
Optrimalan nivo D vitamina u krvi je 30 nanograma po mililitru. Međutim, oko 41 odsto muškaraca i 53 odsto žena u SAD imaju ispod 28 nanograma, prenosi Rojters,
Ranija istraživanja su pokazala da nizak nivo D vitamina povećava rizik od dijabetesa, visokog krvnog pritiska i nekih kanceroznih oboljenja, ali nije bilo jasno da li manjak tog vitamina doslovni povećava rizik od smrtnog ishoda.
Da bi to provjerili, istraživači s Džona Hopkinsa analizirali su podatke o 13.331 odrasloj osobi, učesnicima zdravstvene studije koju su svojevremeno objavili američki Centri za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC).
Ispitanicima je, između ostalog, redovno između 1988. i 1994. mjeren i nivo D vitamina u krvi, a praćeni su sve do 2000. godine.
Tokom 8,7 godina od otpočinjanja studije, umrlo je 1.806 ispitanika, od čega njih 777 od kardiovaskularnih bolesti.
Baltimorski stručnjaci su ustanovili da je kod ispitanika sa najnižim nivoom D vitamina u krvi (ispod 17,8 nanograma) stopa umiranja bila za 26 odsto veća nego kod onih sa najvišim sadržajem pomenutog vitamina u krvi (32,1 nanogram).
Ima pokazatelja koji potkrepljuju tezu o postojanju veze između sadržaja D vitamina u krvi i povećanog rizika od smrti. Tako su, na primer, srčani infarkti i drugi problemi sa srcem češći zimi, kad je prirodno sadržaj D vitamina u krvi manji. Osim toga, prognoza preživljavanja raka je bolja ukoliko je bolest dijagnozirana ljeti, kad je sadržaj D vitamina u krvi prirodno viši.