BANJALUKA, Kvalitet hrane proizvedene u Republici Srpskoj, prema kontrolama republičkog Veterinarskog instituta “Dr Vaso Butozan”, zadovoljava sve domaće, ali i evropske standarde, izjavio je direktor ovog instituta Drago Nedić.
Nedić tvrdi da se za domaće proizvode uopšte ne može reći da zaostaju za proizvodima iz uvoza kada je riječ o kvalitetu.
“Naprotiv, ti proizvodi su izuzetno kvalitetni, pogotovo imajući u vidu poznato porijeklo i način proizvodnje, pa je u mnogo slučajeva hrana proizvedena u Srpskoj bolja nego što je to propisano standardnim normama”, naglasio je Nedić.
Ono o čemu se može diskutovati, smatra Nedić, jeste broj uzoraka koji dolaze na analizu u Veterinarski institut, u odnosu na količinu proizvedene robe ili prema broju stanovnika.
“I dalje imamo određenih neusklađenosti ili propusta kada je riječ o higijeni, što su uobičajene stvari u svijetu. Najučestaliji uzroci gastrointestinalnih smetnji, kao što su salmonela, ešerihija koli i drugi, prisutni su i kod nas, ali ne u velikom procentu, čak mnogo manje nego što su procjene Svjetske zdravstvene organizacije”, pojasnio je Nedić.
I izvještaji zdravstvenih službi u Republici Srpskoj, dodaje Nedić, govore da u Srpskoj nema većih problema po pitanju higijenske ispravnosti hrane.
“Veterinarski institut stalno nastoji da edukuje proizvođače hrane, te da, u saradnji sa inspektorima koji vrše kontrolu, dođemo do željenog kvaliteta. Bićemo zadovoljni samo pod uslovom da i u narednom periodu radimo na tome, da pojačamo mjere kontrole i, što je najvažnije, njihovu redovnost po međunarodnim kriterijima”, naveo je Nedić. Srna