PODGORICA, Prema nekim procjenama, na sjeveru Crne Gore godišnje propadne ljekovito bilje, šumsko voće i pečurke vrijedne oko 700 miliona evra.
Takođe, fascinantan je podatak da u bogatoj i raznovrsnoj crnogorskoj flori postoji nekoliko stotina vrsta biljaka koje imaju ljekovita svojstva. Samo djelić tog bogatstva za čiju eksploataciju, stiče se utisak, Crna Gora još nije našla odgovarajuća rješenja, niti ima načine da što više ljudi podstakne da na taj način zarađuju, našao je put do tržišta. U andrijevičkom selu Slatina, penzioner Bogdan Račić svoje slobodno vrijeme i ljubav prema planinama i izobilju flore na njima spojio je u unosan i lijep posao- skupljanje, sušenje i pakovanje samoniklog ljekovitog bilja.
“Nije riječ o velikim zaradama, ali se svakako od ovog posla može živjeti. Mogu sebi da dozvolim i da mnogo osušenih i spakovanih biljaka poklonim. Neke prodavnice zdrave hrane u Podgorici takođe otkupljuju dio onoga što skupim i osušim. Ljudi iz inostranstva, koji su iz ovih krajeva, takođe su zainteresovani za ljekovito bilje. Sigurno je da se od skupljanja samoniklog ljekovitog bilja može živjeti, i pored toga što ne postoji organizovan otkup. Ulaganja nisu previsoka”, priča Račić.
On je od svog novca napravio objekat u kome je sušara i prostor za pakovanje. Bilje se suši na ekološki način, a vodi se računa da se tokom tog procesa ispune visoki standardi, a biljke sačuvaju ljekovita svojstva.
“U potragu za ljekovitim biljem nekada idem i do albanskih planina, mada su Bjelasica i Komovi prava riznica tog još neiskorištenog blaga. Važno je znati da se ljekovito bilje skuplja daleko od cesta, smetlišta ili industrijskih pogona. Izuzetno je bitno da ljudi koji to rade ne budu gramzivi i da se nikada ne ubere sve na “nalazištu” na koje naiđete. Treba ubrati samo dio. Veliki je broj vrsta biljaka koje su ljekovite i koje se mogu brati. Pored najpoznatijih – majčine dušice, hajdučke trave, divizme, srijemuše, ima još mnogo ljekovitih vrsta. Dug je to spisak i mnogo je mogućnosti”, tvrdi vrijedni vasojevićki penzioner.
Pored biljaka, Bogdan suši i divlje voće. Zbog niskih cijena i privlačnog pakovanja veoma su tražene i mješavine suve borovnice, jabuke, kruške, šipuraka… Suve drenjine i jagode, takođe. Stranim turistima naročito su omiljene te mješavine, jer su pogodne da okrijepe prilikom dugih pješačenja ili planinarenja.
U kraju u kome postoji duga tradicija sakupljanja i korištenja ljekovitog bilja i voća, međutim, malo ko je danas zainteresovan za taj posao, prenose mediji.