BUDVA, Za vrijeme predstojećeg Sajma ishrane u Budvi od 12. do 15. marta prvi put u Crnoj Gori biće organizovano senzorno ocjenjivanje kvaliteta mlijeka, mliječnih proizvoda i proizvoda od mesa, najavio je organizator manifestacije firma “Jadranski sajam”.
Senzorna analiza je ispitivanje organoleptičkih svojstava proizvoda čulima, a senzoričar osoba upoznata sa teorijom i praksom ove vrste ocjenjivanja, koja posjeduje sve kvalifikacije ocjenjivača i sposobna je da rukovodi grupom.
Na sajmu će senzorno biti ocjenjivan kvalitet oko 100 izloženih sajamskih namirnica izlagača iz zemlje i inostranstva. Rok za prijavu je kraj februara.
Komisija za senzorno ocjenjivanje kvaliteta proizvoda, na osnovu ocjena, odlučiće o dodjeli medalja i plaketa. Žiri će najuspješnijima dodijeliti velike zlatne, zlatne, srebrne i bronzane medalje. Nagrade će biti uručene 12. marta.
“Jadranski sajam” uvodi ovu novinu već odomaćenu u svijetu radi što objektivnije ocjene kvaliteta izloženih sajamskih proizvoda.