NOVI SAD, Direktor Instituta za prehrambenu tehnologiju iz Novog Sada Jasna Mostilović tvrdi da pojedini pekari u Vojvodini obmanjuju potrošače tako što “bojom farbaju bijelo brašno od koga poslije prave veoma traženi i skupi crni hljeb”.
“Lekari nutricionisti preporučuju ljudima crni hleb u ishrani radi visoke nutritivne vrednosti, a zapravo, kad se sredstvo za bojenje doda na belo brašno, tako dobijeni crni hleb u sebi ima jedino crnu boju i nikakvu drugu prehrambenu vrednost”, rekla je Mostilovićeva za novosadski Radio 021.
Ona je dodala da je Institut u saradnji sa Udrženjem potrošača Vojvodine pokrenuo akciju provjere kvaliteta crnog hljeba na tržištu.
“Prvi segment akcije biće realizovan u okviru Festivala hleba koji će trajati od 18. do 21. septembra u Novom Sadu. U akciji na Festivalu hleba, pekari će biti prekontrolisani, ne prema pravilnicima, jer u njima ovaj pokazatelj nije predviđen, već sofisticiranim metodama koje ukazuju na to da li su nutritivni sastojci, koji karakterišu crni hleb, zaista u njemu prisutni ili nisu”, najavila je Mostilovićeva.