LONDON, Poljoprivredna kompanija Monsanto razvila je revolucionarnu tehnologiju pomoću koje će njeni usjevi postati otporniji na bube i štetočine.
Nova tehnika će omogućiti eliminisanje insekata koji su razvili otpornost na prethodno genetski modifikovane usjeve.
Istraživanje su sproveli naučnici sa Univerziteta Harvard u saradnji sa kompanijom “Monsanto“. Cilj je bio da se isproba i ubrza proces stvaranja proteina, koji ubijaju štetočine.
Tim je koristio tehnologiju koja je može da eliminiše insekte otporne na ranija poljoprivredna rješenja. Kako kaže istraživački tim, taj metod je sto puta brži od drugih metoda u pokušaju da identifikuje insekte ubice.
“Naučna otkrića poput te tehnologije su ključ za rješenje problema poljoprivrednika širom svijeta. Cilj nam je da im omogućimo da iz svakog svog hektara izvuku više“, napisao je u saopštenju za medije Tom Adams, potpredsjednik biotehnologije u “Monsantu“.
“Izuzetan napredak koji je postignut u primjeni te metode u poljoprivrednoj biotehnologiji je ogroman dokaz uspjeha koji dolazi kada stranke rade zajedno i sarađuju na unapređenju nauke na način koji može donijeti dugoročne koristi za globalnu poljoprivredu“, dodao je on.30
Važnost tehnike je u tome da se proteini mogu razvijati brže nego što insekti i pesticidi mogu da razviju otpornost na njih.
“To je takav proboj kojim se može nositi sa otporima u budućnosti“, rekao je Tom Malvar, načelnik odjeljenja za suzbijanje insekata u “Monsantu“, prenosi “Agrikulturni žurnal“.
“Ta tehnologija nije ograničena samo na kontrolu insekata. Imamo viziju njene šire primjene“, dodao je.
Izveštaj “Grinpisa“ iz novembra bio je žestok udarac za GMO industriju, jer se nisu bavili problemima super-buba koje su nastale od insekata koji su postali otporni na prethodne genetički modifikovane usjeve.
“GMO sjeme može povećati prinose smanjujući gubitke koje izazivaju štetočine u godinama visoke stope zaraza i taj efekat nije stalan, jer usjevi koje proizvode pesticidi vode ka otpornosti super-buba. GMO prinosi često nisu uspjevali da izoluju efekte GMO tehnologije od ostalih faktora”, navodi se u izvještaju.
GMO kukuruz i soja su posljednjih godina imali manje prinose u SAD jer su štetočine i korov postali otporni na pesticide i herbicide. Sputnik