BEOGRAD, Cijene slatkiša u Srbiji u narednom periodu mogle bi da budu niže zbog pojeftinjenja brašna i šećera, ističu u konditorskoj industriji.
“Sigurno je da se stvaraju uslovi da svako od proizvođača preispita svoje cijene na domaćem tržištu i vidi da li ima prostora za njihovu korekciju”, rekao je za Tanjug predsjednik Grupacije proizvođača konditorskih proizvoda u Privrednoj komori Srbije (PKS) Miroljub Aleksić.
On je dodao da je, zahvaljući inicijativi i realnijoj politici Ministarstva za trgovinu i poljoprivredu, pojeftinilo brašno i šećer što otvara mogućnost i za snižavanje cijena konditorskih proizvoda.
Aleksić je objasnio da sećer učestvuje u strukturi proizvoda količinski od 15 do 45 odsto, a u strukturi cijene kao jeftinija sirovina još u manjem procentu.
“Ako uzmemo da je pojeftinio šećer za 20 odsto, to se reflektuje u zavisnosti od učešća i vrste proizvoda, u rasponu od dva do sedam odsto”, dodao je on.
Aleksić je ipak podsjetio da svi proizvođaci imaju zalihe i još uvijek koriste šećer koji su nabavljali po mnogo višim cijenama od sadašnjih dok i ostali inputi proizvodnje stalno rastu.
Vlada Srbije je 4. novembra donijela odluku da Republička direkcija za robne rezerve interventno proda do 3.000 tona bijelog šećera mjesečno u naredna dva mjeseca, i to po maloprodajnoj cijeni do 95 dinara po kilogramu. Tanjug