BANJALUKA, Dva dana niskih temperatura bila su dovoljna da naprave štetu u voćnjacima u Republici Srpskoj jer pojedine voćke zbog toplog vremena nisu ušle u fazu mirovanja, pa je mraz uništio plod na onim stablima koja su procvjetala.
Kako su rekli u Udruženju voćara RS, stanje u voćnjacima poslije padavina i zahlađenja pokazalo je kako se nećemo puno najesti domaćih breskvi i kajsija, dok za jabuku, kao najzastupljeniju voćku, još ima nade za rod.
“Lagani tempo zahlađenja baš je onakav kakav smo priželjkivali za jabuku jer joj ne može nanijeti neku veću štetu, ali na koštuničavom voću koje je u fazi cvjetanja biće štete”, kazao je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.
Prema njegovim riječima, ukoliko bi temperatura nekoliko dana u nizu bila od 12 do 15 stepeni u minusu štetu bi pretrpjela i jabuka, ali da će sve prognoze biti poznate sredinom februara, kada se očekuje novo zatopljenje.
“Ozbiljni voćari su se dobro pripremili za ovo vrijeme, te voćke okrečili i tretirali ih na bazi bakra i sad nam ostaje da čekamo februar”, kazao je Dojčinović.
Nagla promjena temperature nije obradovala ni pčelare, pošto su zbog toplog vremena u januaru pčele izlijetale iz košnica, a samim tim trošile i energiju i hranu, pa bi ona društva koja nisu na vrijeme prihranjena mogla uginuti.
“Oni pčelari koji nisu ostavili dovoljno hrane u jesen i koji nisu intervenisali s pogačicama mogu očekivati gubitke jer je zbog toplog vremena potrošnja hrane bila veća”, kazao je Obrad Ninković, predsjednik Udruženja pčelara iz Trebinja, koji je dodao kako oni pčelari koji imaju zdrava i dobro prihranjena društva nemaju potrebu za strahom od gubitaka.
U banjalučkom Udruženju pčelara “Matica” problem vide u tome što su pčele krenule da polažu leglo, za koje je upitno da li će se u zimskom periodu moći ugrijati i održati.
S druge strane, poljoprivredni proizvođači iz Semberije zahlađenje su dočekali sa zadovoljstvom jer je odnos temperature i visine snijega povoljan za usjeve.
“Vremenski uslovi za ječam i pšenicu su dobri. Loše bi bilo da su temperature od 10 do 15 stepeni ispod nule, a da nema snježnog pokrivača. Dok god ima snijega, a da pritom nije visok, dobro je jer biljka može da radi i da diše”, kazao nam je Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije. Nezavisne novine