FIRENCA, Osobe koje upražnjavaju mediteranski način ishrane manje oboljevaju od hroničnih bolesti i izložene su manjoj stopi smrtnosti, pokazali su rezultati medicinskog istraživanja u Italiji.
Istraživači s Univerziteta u Firenci došli su do tog zaključka obavivši analizu rezultata 12 velikih istraživanja o mediteranskom načinu ishrane u kome je učestvovalo 1,5 miliona ljudi, a čije je zdravstveno stanje praćeno u periodu od tri do 18 godina, objavio je sajt www.sante.nouvelobs.com.
Istraživači su tom analizom utvrdili da su osobe “privrženije” mediteranskom načinu ishrane izložene manjoj opasnosti od hroničnih oboljenja.
One su izložene devet odsto manjoj opasnosti od smrtnosti izazvane kardiovaskularnim oboljenjima, 13 odsto manjoj opasnosti od Alćajmerovog oboljenja – najčešćeg oblika demencije, a šest odsto manjoj opasnosti od pojave raka, dok su prave pristalice mediteranskog načina ishrane izložene čak devet odsto manjoj opasnosti od prevremene smrti u odnosu na ostale.
Mediteranski način ishrane zasnovan je na povećanoj upotrebi povrća, ribe i maslinovog ulja.