LONDON, Konzumiranje tune i druge ribe bogate masnim kiselinama može da pomogne u spriječavanju gubitka pamćenja, a uz to smanjuje i rizik od šloga, zaključili su stručnjaci s finskog Univerziteta Kuopio.
Ljudi koji jedu pečenu ili kuvanu ribu (ali ne i prženu), bogatu masnim kiselinama omega-3, manje su izloženi tzv. tihim lezijama tkiva u mozgu, koje mogu da izazovu gubitak pamćenja i demenciju, a dovode se u vezu i sa većim rizikom od šloga, ustanovili su finski stručnjaci, izveštava Rojters.
Već su neka ranija istraživanja pokazala da riblje meso i ulje mogu da pomognu u prevenciji šloga, ali ovo je prvo koje se bavilo uticajem konzumiranja masne ribe na lezije u mozgu kod zdravih, starijih ljudi.
Omega-3 masnih kiselina takođe ima u lososu, skuši, haringama i sardinama, kao i u koštunjavim plodovima, prije svega u orasima. Ustanovljeno je da ove masne kiseline imaju antiinflamatorno dejstvo i da se mogu dovesti u vezi i sa manjim rizikom od srčanih bolesti.
Finski tim je pratio 3.660 ljudi starih 65 i više godina. Oni su u razmaku od pet godina bili podvrgnuti skeniranju mozga radi otkrivanja “tihih” lezija, koje se nazivaju i infarktima i mogu se naći kod oko 20 odsto inače zdravih starijih osoba.
Ustanovljeno je da su muškarci i žene koji jedu masnu ribu tri puta nedeljno ili češće, izloženi gotovo 26 odsto manjem riziku od pomenutih oštećenja moždanog tkiva.
Samo jedna porcija masne ribe nedeljno smanjuje izloženost oštećenjima mozga za 13 odsto.
Iz nekog razloga pržena riba nije pokazala ovo blagotvorno dejstvo, bez obzira koliko se često konzumira. svjetskoj privrednoj sceni.