LONDON,(Rojters) – Izbacivanje slatkiša iz ishrane i izbjegavanje vitamina moglo bi da omogući ljudima da žive duže, saopštili su danas njemački istraživači.
Oni su utvrdili da ograničavanje unosa glukoze, jednostavnog šećera koji služi kao osnovni izvor tjelesne energije, pokreće proces koji produžava životni vijek nekih crva za 25 odsto.
Ključ je u povećavanju nivoa “slobodnih radikala” – nestabilnih molekula koji mogu da oštete organizam, a koje ljudi često pokušavaju da eliminišu uzimanjem hrane ili pića bogatih antioksidantima poput vitamina E, navode naučnici u studiji objavljenoj u žurnalu “Ćelijski metabolizam”.
Ograničavanje unosa glukoze kod crva je prvo izazvalo povećanje proizvodnje slobodnih radikala, ali se ubrzo pokrenuo sistem dugoročne odbrane od ovih molekula, izjavio je vođa studije, endokrinolog Mihael Ristov.
On je izjavio da je organizmu neophodna glukoza, ali da uzimanje prevelikih količina šećera šteti zdravlju.
Naučnicima je odavno poznato da smanjenje unosa kalorija povećava životni vijek crva i majmuna, a ovom studijom ideja je sužena na glukozu.
Njemački tim upotrijebio je hemikaliju koja je blokirala sposobnost crva da prerađuju glukozu, čime im je život produžen za 25 odsto, što bi kod ljudi iznosilo 15 godina.