BEOGRAD, Magareći sir iz Zasavice, koji se nedavno našao među pet najskupljih na svijetu, uskoro bi trebalo da bude dostupan i na tržištu Rusije o čemu se već pregovara sa ruskom stranom, izjavio je danas upravnik specijalnog rezervata prirode Zasavica Slobodan Simić.
U Zasavici planiraju da godišnju proizvodnju tog sira koja iznosi od 50 do 100 kilograma plasiraju upravo na tržište Rusije, kazao je Simić.
Svježi srpski sir od magarećeg mlijeka, čija cijena po kilogramu iznosi čak 1.000 evra, nedavno se našao na listi top pet najskupljih kulinarskih specijaliteta na svijetu objavljenoj na sajtu FinancesOnline.
Za proizvodnju kilograma tog jedinstvenog sira potrebno je čak 25 litara mlijeka od magarca, a to je količina koja se od jedne magarice namuze za pola godine. Sir se proizvodi ručno, na farmi magaraca u Zasavici, nedaleko od Beograda.
Simić je rekao da su pregovori u toku i da je plan da sir iz Zasavice na tržište Rusije bude distribuiran preko firme “Beokapra”, koja u svojoj mljekari u Kukujevcima proizvodi kozji sir.
“Čekamo da u Službenom glasniku bude objavljena dozvola Beokapre za izvoz kozjeg sira pa će u sklopu toga i ići naš, čekamo svakog momenta… valjda će sada biti brzo”, kazao je Simić.
Napomenuo je da se sir iz njihovih radionica za sada prodaje samo pouzećem ili preko kampa Zasavica, i to isključivo strancima, te da je riječ o malim količinama.
Pomenuti magareći sir se nedavno našao na jelovniku jednog restorana u Las Vegasu gdje se može naručiti po cijeni od 3.720 evra za parče, čija se gramaža ne precizira.
Inače, među proizvodima iz Zasavice su i sapun od magarećeg mlijeka čija cijena iznosi 600 dinara, liker od magarećeg mljeka koji košta 1.150 dinara po decilitru i kobasica od magarećeg mesa po cijeni od 2.300 dinara za kilogram. Tanjug