BANJALUKA, Gomile vreća sa kupusom preplavile su tezge na pijacama u svim dijelovima RS, a domaćice uveliko biraju najtvrđe glavice, poručujući da zbog povoljne cijene ove godine kiselog kupusa neće faliti.
Cijena od četiri do šest maraka po vreći duplo je niža nego lani, a trgovci zadovoljno trljaju ruke jer je prodaja odlična.
Najpopularniji za kiseljenje je kupus varaždinac, a za njim vlada i najveća potražnja.
– Prodajem domaći kupus iz sela Mašići pod Kozarom, a cijena vreće je četiri marke. Potražnja je dosta dobra, a vrijeme je pogodno za kiseljenje. Ljudi traže od 80 do 100 kilograma, u zavisnosti od toga koliko ih ima u domaćinstvu – rekao je prodavac na banjalučkoj pijaci Miroslav Bosnić.
I u gradiškim domaćinstvima kiseli kupus je nezaobilazan na trpezi u hladnim zimskim danima.
– Prodajemo kupus po cijeni od 0,50 do 0,70 KM po kilogramu. Dobrog je kvaliteta i u njega je uloženo mnogo truda – kazali su prodavci, koji dodaju da nisu zadovoljni prodajom uprkos nižoj cijeni nego lani.
Gradiščanka Dragica Božić kaže da je kupus već stavila u kacu za kiseljenje.
– Svake godine kiselimo kupus varaždinac zbog toga što je čvršći. Cijena je prihvatljiva, ali uglavnom uzimam dvije vreće – istakla je Božićeva.
Sezona pripreme zimnice je u punom jeku i u Prijedoru, a među najtraženijim povrćem je upravo kupus. Cijena vreće je od četiri do četiri i po marke i veoma je tražen varaždinac, ali i bijeli kupus.
– Iako je toplo vrijeme, nema se šta čekati, što se brže ukiseli, to će brže biti i sarma na trpezi, a to je najizdašnije naše jelo i kvalitetan ručak – kazala je Prijedorčanka Mara L.
Kilogram kupusa u srbačkim prodavnicama kreće se oko 0,50 KM po kilogramu, a prodavci kažu da je potražnja na zadovoljavajućem nivou.
Semberska polja su prepoznatljiva po proizvodnji kupusa, koji mnogi smatraju simbolom ovog kraja.
Na bijeljinskoj zelenoj pijaci cijene su od 0,30 do 0,40 KM po kilogramu, a trgovci ističu da je ovih dana prodaja znatno veća.
– Prošle godine kupus je bio skoro dvostruko skuplji, vreća je, sjećam se, bila od osam do deset maraka. Zato ću ove godine moći na vrijeme da kupim kupus za kiseljenje – rekla je Fočanka Olga Vulović.
Kupus iz bašte
Poljoprivrednik Slaviša Vujičić iz Srpca kaže da kupus već odavno ne kupuje u radnjama, već ga proizvodi za vlastite potrebe, a u posljednje vrijeme mnogi dolaze da ga probaju.
– Proizvodim popularnu sortu za kiseljenje – varaždinac, koji je posebnog kvaliteta i u našim krajevima uspijeva samo u Lijevču polju. Imam ga dovoljno za vlastite potrebe, ali izlazim i drugima često u susret – kaže Vujičić.