BEOGRAD, U Srbiji tri godine nije urađeno nijedno uporedno istraživanje ispravnosti i kvaliteta proizvoda, što znači da se hranimo na sopstveni rizik. Kako tvrde potrošačke organizacije, bez takvih analiza ne možemo da znamo kakvu hranu jedemo.
Više od tri godine niko nije radio uporedna ispitivanja prehrambenih proizvoda u Srbiji. Samo je NOPS radio istraživanje sokova, i to prije nekoliko godina. Mi smo htjeli s inspektorima da uradimo uzorkovanje nekih vrsta mesa, ali je to propalo. Kod nas se mali broj organizacija time bavi, jer još imamo monopole i nikad ne znamo kad protiv nas mogu da pokrenu sudski postupak, a onda je katastrofa – kaže za “Blic” Vera Vida, predsednica Centra za zaštitu potrošača.
Na pitanje “Blica” kako da znamo šta jedemo, Petar Bogosavljević, predsjednik Pokreta potrošača Beograda odgovara: Pitajte odgovorne.
– Već tri godine ne radimo uporedna ispitivanja ispravnosti i kvaliteta. To je ozbiljan problem, a država koja bi trebalo da se time bavi ima neodgovarajuću organizaciju – tvrdi Bogosavljević.
Ipak, ni u ovakvoj situaciji nema mjesta panici, smatra Vera Vida, “jer se pretpostavlja da je ono što se nađe na tržištu ipak prošlo neku kontrolu.
– Primjera radi, svi koji se bave proizvodnjom mesa moraju da imaju svoju analizu, a ocjena kvaliteta se radi svaki dan. Organizacije su ranije radile uporedne analize samo ako se posumnja na loš kvalitet. Veterinarska inspekcija to redovno radi, iako je činjenica da nemaju dovoljno ljudi – kaže Vida. (Blic)