BEOGRAD, Ukoliko napunimo špajz povrćem tokom jeseni, koje inače trošimo gotovo svakodnevno, kao što su krompir i luk, prosječni kućni budžet imaće uštedu u prosjeku i do 30 odsto. Slična je situacija i kada je riječ o kupusu, pasulju, cvekli. Kupovina tog povrća van sezone, recimo početkom godine, predstavlja znatno je veći trošak.
Kilogram krompira u većini mjesta u Srbiji trenutno staje od 30 do 40 dinara, a na nekim beogradskim pijacama je i 50. Međutim, prošlog januara za to povrće trebalo je izdvojiti od 50 do 70 dinara.
Kilogram kupusa trenutno košta od 15 do 20 dinara, a početkom godine prodavci za tezgama nudili su ga mahom po 20, pa do čak 40 dinara. Dakle, po duplo višoj cijeni. I crni luk je znatno skuplji kada na vrata zakuca mraz. Cijena za kilogram penje se i do 70, a sada može da se nabavi od 25 do 40 dinara. Pasulj, takođe, tokom zime poskupi i do 250 dinara, a sada može da se nabavi za 220 dinara.
– Uobičajeno je da zimi, kada je smanjena ponuda poljoprivrednih proizvoda na tezgama, cijene sve robe budu više u prosjeku za petinu – kažu na pijaci Zeleni vijenac. – Tada djeluju osnovni zakoni ponude i potražnje, i čim neke robe ima manje na tržištu, cijena automatski raste.
Ako bi se ista količina povrća pazarila na kvantaškim tržnicama, dakle na veliko, cijena bi bila još povoljnija, i na taj način ušteda bi bila daleko veća.
Tokom jeseni, prepune tezge i pad cijena spas su za građane sa plićim džepovima. Veliki izbor svježeg povrća i, što je najvažnije, pristupačne cijene, olakšavaju domaćicama da obezbjede namirnice neophodne za ručak. Najvažnije od svega, kako kažu, svakako je novac koji moraju da izdvoje.
– Po novčaniku se odmah osjeti da li ste pazarili u marketu ili na pijaci – kaže Ljiljana Ostojić, penzionerka. – Za hiljadarku možete sasvim pristojno da napunite frižider, a kada odete u prodavnicu kupite samo dvije-tri stvari. Novosti