LONDON, Krompir dobro podosi 99 odsto ljudi, pokazalo je istraživanje britanske laboratorije za ispitivanje netolerancije na hranu “Jorktest” (YorkTest), koja je tu jeftinu krtolu okarakterisala kao “najbezbjedniju hranu u Britaniji”.
Netolerancija na hranu je postala veliki problem za proizvođače hrane, koji sve više pazznje poklanjaju sporednom tržištu potrošača koji, na primjer, u ishrani ne koriste laktozu, gluten ili žitarice.
Simptomi netolerancije na hranu su iritirana crjeva, migrena, ekcem i iscrpenost, objavljeno je na Internet sajtu foodproductiondaily.com.
Britanija je, prema podacima “Euromonitora”, treće po veličini tržište za prehrambene proizvode bez glutena (poslje SAD i Italije), s vrijednošću od 47 miliona funti (70 miliona evra) u 2006.
Prodaja proizvoda bez laktoze (mlječnih, sladoleda, hrane za bebe) porasla je od 2002. godine 29 odsto, dostigavssi 23 miliona funti (34 miliona evra) u 2006.
Kompanija “Jorktest”, koja isporuccuje opremu za kuchno testiranje netolerancije na hranu, došla je do zaključka o neškodljivosti krompira poslije ispitivanja više od 8.000 pacijenata koji su obavili testove tokom 2007. godine. Manje od jedan odsto njih je na svojoj listi visoke netolerancije imalo i krompir.
Među proizodima koji se smatraju veoma lako podnošljivim su i grejpfrut, na koji je netolerantno samo 0,44 odsto pacijenata, kajsija (0,61 odsto), jabuka (0,61 odsto), jeccam (0,65 odsto) i limun (0,68 odsto).
Bez obzira na to što pojedini od tih proizvoda izazivaju manje reakcija nego krompir,one bi bile znatno jače ukoliko bi se ti proizvodi jeli u istoj količini kao krompir, ukazala je kompanija.
Udeo krompira u ukupnoj hrani koju unose stanovnici Britanije iznosi 20 odsto, pri čemu svaka osoba pojede prosječno oko 90 kilograma tog povrcha godišnje,što ukupno iznosi 5,5 miliona tona.
“Euromonitor” je prošle godine objavio da britansko tržište hrane koja ne izaziva netoleranciju ima “veliki potencijal rasta” i pozvao prehrambene proizvodjače da povećaju ulaganja u proizvode na kojima može biti naznačeno da ne sadrže pssenicu, gluten, kravlje mlijeko, laktozu, jaja, soju, koštunjavo voće i pojedine aditive.