BANJALUKA, Prošlogodišnja analiza hemijskog kvaliteta stočne hrane pokazala je da u 95 odsto slučajeva proizvodi – koncentrovane smješe – zadovoljavaju uslove kvaliteta, podaci su Zavoda za stočarstvo Poljoprivrednog instituta Republike Srpske.
Kod ostalih pet odsto slučajeva zabilježen je uglavnom nedostatak ili višak kalcijuma, što je bilo uzrokovano lošim deklarisanjem sirovine.
Lošiji rezultati pokazali su se kod kvaliteta sirovina za koncentrovane krmne smješe, kao što su sojina sačma, suncokretova sačma, suncokretova pogača i sačma uljane repice.
Najveći broj neusaglašenosti kod ovih vrsta sirovina javio se između vrijednosti koje su navedene na deklaraciji i rezultata analize. Direktna posljedica ove neusaglašenosti jesu loše koncentrovane smješe, što na kraju uzrokuje i loše proizvodne parametre kod domaćih životinja.
Iz Poljoprivrednog instituta Republike Srpske apeluju da se više da akcenat kontroli sirovina i premiksa za stočnu hranu, posebno onih iz uvoza da bi mješaoničari znali šta imaju na raspolaganju za pripremu svojih proizvoda.
“Na ovaj način vršili bi bolji monitoring nad proizvodnjom i prometom stočne hrane i njenih komponenti iz uvoza i podsticali domaće proizvođače stočne hrane da budu konkurentniji i zastupljeniji na tržištu”, zaključuju u ovom institutu.
U laboratorijama Poljoprivrednog instituta Srpske, tokom 2011. godine, obavljeno je više od 615 analiza hemijskog kvaliteta stočne hrane. Srna