KAMPALA, Promjena klime u Ugandi bi narednih decenija mogla da dovede do uništenja zasada kafe, koja je glavni izvozni proizvod te zemlje, upozorava britanska humanitarna organizacija “Oksfam”.
Uganda je, posle Etiopije, drugi najznačajniji proizvođač kafe u Africi. Postala je važan činilac na tržištu kafe robuste pošto su politički nemiri smanjili proizvodnju te sirovine u Obali Slonovače, izvještava Rojters.
“Ukoliko se prosječna globalna temperatura poveća za dva stepena Celzijusa ili više, najveći dio Ugande neće više biti pogodan za gajenje kafe. To bi moglo da se dogodi za 40, možda 30 godina”, stoji u izvještaju “Oksfama”.
U najvećem dijelu Ugande postoje dvije kišne sezone – između marta i juna i od oktobra/novembra do decembra/januara.
Kiše su, međutim u prvom kišnom periodu u poslednje vrijeme postale nepouzdane, što izaziva suše i smanjenje prinosa.
S druge strane, u drugom kišnom periodu, padavine su se intenzivirale i sve češće se javljaju u obliku uništavajućih pljuskova, koji izazivaju bujice, klizišta i eroziju zemlje.
Zasad, međutim, povećana ulaganja i korišćenje otpornijih sorti štite od uticaja nepouzdanih vremenskih prilika pa ugandski prihod od izvoza kafe još uvek raste, tvrdi Filip Gitao, šef Istočnoafričkog udruženja proizvođača kvalitetne kafe.
U tekućoj sezoni (oktobar 2007. – septembar 2008.) ugandska proizvodnja kafe povećaće se na 2,85 miliona vreća (od po 60 kg), prema 2,7 miliona vreća u prethodnoj sezoni.