BEOGRAD, Kad besparica udari sve češće se prebira po novčaniku i za najjeftinije meso.
A cjenovnici u Srbiji ne haju za prazne džepove, pa iz mjeseca u mjesec, iz nedjelje u nedjelju, stižu nova poskupljenja u mesarama.
I ono što je nekada bila sirotinjska hrana, sada ima cijenu, pa je tako čak i za pileća leđa potrebno do 150 dinara za kilogram, a krilca su mnogima postala luksuz, jer im se cijena kreće od 230 do 283 dinara kilo.
Drastična poskupljenja svježeg mesa, u prosjeku od 30 odsto, u proteklih mjesec dana prepolovila su kupovine u mesarama. Nema više kupovina na kilogram i više, većina potrošača odlučuje da pazari na grame. Narasli troškovi života brzo su napravili novi „režim“ ishrane i znatno je promijenjena struktura prodaje mesa.
– Potrošači se najviše odlučuju za kupovinu roštiljskog mesa, ćevapa i pljeskavice, kao i pilećeg mesa – bataka, karabataka i krila – kažu u „Delezu“, gdje posluju lanci „Tempo“ i „Maksi“.
Kada se dotjera dotle da se štedi i na hrani, prvi na listi odricanja uvijek su prehrambeni proizvodi za koje izdvajamo najviše para. Tako se, u posljednjih godinu dana, na tanjiru sve rjeđe nađe i meso.
– Podaci ukazuju da se kupuju niže, manje vrijedne kategorije mesa, a ujedno se povećava potrošnja pilećeg i prerađevina koje se ne prave od mesa, već je osnovna sirovina pileći mom – kaže Nenad Budimović, samostalni savjetnik Privredne komore Srbije. – Glavni orijentir za domaće potrošače je cijena, što je posljedica čestih poskupljenja.
U Srbiji se godišnje potroši oko 45 kilograma svježeg mesa po stanovniku, što je skromno u poređenju sa zemljama u Evropi. U zemljama EU prosječno se potroši duplo više. Ako se, pak, godišnja potrošnja preračuna u dnevnu, dobija se poražavajući podatak da se po stanovniku dnevno potroši manje od 120 grama mesa.
– Najbolji pokazatelj stanja na srpskom tržištu mesa, odnosno u mesnoj industriji, gotovo su svakodnevne akcije popusta i do 20 odsto u vodećim trgovinskim lancima – kažu u potrošačkim organizacijama. – To je znak velike krize u kojoj se nalaze mesari zbog slabog prometa kao posljedice „ukrštanja“ besparice i dizanja cijena.
Još petinu skuplje
Srbija je među zemljama sa najmanjom potrošnjom mesa, a poskupljenje od 20 odsto koje se najavljuje imalo bi za posljedicu smanjenje potrošnje i kupovine te životne namirnice za četvrtinu, upozorio je Predsjednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević.
– Najava poskupljenja mesa za 20 odsto je nerealna i neopravdana, jer će u narednom periodu biti veća ponuda, što će povećanje cijena dovesti u pitanje – rekao je on.
Krmenadla, pa bijelo
Po potrošnji, u Srbiji se ubjedljivo najviše troši svinjsko meso, živinsko je na drugom mjestu. Razlog je i znatno jeftinija proizvodnja pilećeg mesa, kao i kraći period tova, koji traje 2,5 do tri mjeseca. Uz to, preporučuje se svim kategorijama stanovništva. Činjenica je da su biftek i ramstek uvijek bili skuplja kategorija mesa za većinu građana. Bitne su i navike potrošača. Novosti