BEOGRAD, U jeku ugovaranja proizvodnje šećerne repe u Srbiji, iz Hrvatske je stigla “bezobrazna ponuda”.
Šećerana IPK Osijek, ponudila je, naime, prozvođačima iz Srbije cijenu od 50 evra za tonu šećerne repe, i time je napravila ozbiljne probleme za tri prerađivača šećerne repe u Srbiji, “Sunoko”, “Sfir” i “Helenik šugar”, koji su, do sada, ugovorili proizvodnju ove industrijske biljke na oko 40.000 hektara, po cijeni od četiri, do 4,05 dinara po kilogramu.
Sa šećeranom iz Osijeka, inače, posao je sklopila firma “Matijević”, koja planira da, na ovaj način izveze šećernu repu sa 1.750 hektara, od ukupno 3.000 hektara, koliko planiraju da zasiju.
– Sa partnerima iz Hrvatske dugo sarađujemo – ističe Petar Matijević, vlasnik kompanije “Matijević”. – Uslovi koje smo ugovorili su dobri, a smatram da bi i naše šećerane mogle da ponude takvu cijenu. Proizvodnja šećerne repe, ako se poštuju sva agrotehnička pravila i mjere, nije jeftina, a novac, uložen u taj posao ostaje blokiran gotovo 15 mjeseci. Uz to, treba imati u vidu da repa traži prvoklasnu zemlju, a i da je prinos ostalih kultura, na parcelama na kojima je gajena repa, gotovo 20 odsto niži.
U šećeranama, koje posluju u Srbiji, međutim, ističu kako je ponuda iz Hrvatske nerealna, i kako se na taj način šećerana iz Osijeka pojavila kao nelojalna konkurencija.
– Mi smo prozvođačima šećerne repe ponudili da se odluče, žele li 36 evra, ili 4.050 dinara za tonu repe – ističe Ljubiša Radenković, generalni direktor “Sunoka”, koji repu prerađuje u tri šećerane. – Poljoprivrednici, takođe, mogu da računaju na beskamatni avans od 120 evra po hektaru. Do sada smo ugovorili proizvodnju na 25.000 hektara, a u planu nam je da ugovorimo još 10.000 hektara. Kompanija iz Hrvatske pojavila se kao nelojalna konkurencija.
U Hrvatsku, se, objašnjava Radenković, gotovo svake godine izveze rod sa oko 5.000 hektara, a u ovoj zemlji državna podrška proizvođačima od 500 evra po hektaru plasira se preko šećerana.
– Samim tim, njima nije problem da podignu cijene, i da po, za nas, nerealnoj cijeni, kupe desetinu proizvodnje u Srbiji – kaže Radenković. – U stvari, oni odaberu najbolje proizvođače, ponude im takvu cijenu, i nama, koji treba da otkupimo rod sa preostalih 55.000 hektara, naprave probleme.
Slično razmišlja i Teodora Deak, direktor šećerane u Senti, koja posluje u sastavu italijanskog “Sfira”.
Prodaja čitavog roda
Ako je Hrvatima toliko stalo do naše repe, evo, mi smo spremni da im prodamo rod sa 8.000 hektara, čiju smo proizvodnju već ugovorili, po povoljnijoj cijeni od 48 dinara po kilogramu, predlaže, u šali Željko Kovačević iz grčke kompanije “Helenik šugar” koja u Srbiji ima dvije šećerane, i koja repu plaća četiri dinara po kilogramu, i dodaje: – Ako su spremni za posao, dobru zaradu ćemo imati i mi i oni. Novosti