NJUJORK, Svjetske cijene hrane su u martu porasle, pošto je veliko poskupljenje šećera i biljnog ulja i više nego neutralisalo pad cijena mliječnih proizvoda, saopštila je danas Agencija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu.
Cjenovni indeks FAO, koji mjeri mjesečne promjene cijena za korpu proizvoda (žitarice, uljarice, mliječni proizvodi, meso i šećer) porastao je u martu na 151 poen sa naniže revidiranih 149,5 poena iz februara. Indeks je, međutim, još blizu sedmogodišnjeg minimuma, nakon četiri godine uzastopnog pada. Prema prvim projekcijama FAO, svjetska proizvodnja žitarica će u 2016/2017. godini iznositi 2,521 milijardu tona, što je za četiri miliona tona manje nego prošle godine, ali treća najveća proizvodnja ikada registrovana.
Cijene hrane na međunarodnim tržištima su u martu bile za 12 odsto niže nego u istom periodu lane. Prošlog mjeseca je najviše poskupio šećer, za čak 17,1 odsto u odnosu na februar, dok su cijene biljnih ulja skočile za 6,3 odsto u odnosu na prethodni mjesec, zbog oštrog poskupljenja palminog ulja usled dugotrajne suše u zemljama najvećim proizvođačima, Maleziji i Indoneziji. Cijene žitarica tek su blago smanjene u martu, ali je silazni trend nastavljen peti mjesec zaredom RTRS