SARAJEVO, Hrana u BiH kvalitetna je i bezbjedna kao i u zemljama EU, a godišnje od 3,5 do 5,5 odsto uzoraka ne zadovoljava propise, zbog čega ne mogu da se nađu na tržištu, izjavio je danas u Sarajevu zamjenik direktora Agencije za bezbjednost hrane BiH Dragan Brenjo.
“Kontrola uzoraka i propisi o hrani ne razlikuju domaću i uvoznu robu. Propisi moraju biti ispoštovani, tako da možemo jedino govoriti o domaćoj i uvoznoj robi koja jeste ili nije zadovoljila propisani kvalitet”, rekao je Brenjo novinarima prije održavanja seminara “Informisanje potrošača o hrani – obaveze subjekata u poslovanju sa hranom”.
Prema njegovim riječima, proizvođač je taj koji je najodgovorniji za stavljanje na tržište kvalitetne i bezbjedne hrane, ukoliko je riječ o proizvodu domaćeg porijekla, te na uvozniku, ako je riječ o robi koja dolazi iz inostranstva.
“Prva `pravna oznaka` na hrani je etiketa. Postoje obavezne informacije koje moraju da budu navedene na deklaraciji, kao što je vidno polje, na kome bi osim naziva trebalo da budu označeni neto masa i sastav proizvoda”, istakao je Brenjo.
On je naglasio da, ukoliko neki proizvod sadrži alergene, oni moraju biti dodatno istaknuti, kako bi bili uočljivi potrošačima, te da je deklaracija proizvoda jedan od glavnih propisa EU koji se primjenjuje u BiH od prije godinu i po.
Kada je riječ o deklarisanju, Brenjo je naveo da su za ovo pitanje odgovorni subjekti u poslovanju i da u toj oblasti ne smiju da se pojave proizvoljna tumačenja ili da budu označena određena svojstava proizvoda za koja ne postoje dokazi.
“Inspektori su prvi koji kontrolišu proizvod. Udruženja potrošača i sami potrošači trebalo bi da ukažu nadležnom organu na uočene nepravilnosti”, dodao je Brenjo.
On je rekao su etikete na proizvodima koji se nalaze na tržištu BiH iz godine u godinu sve jasnije, preciznije i usklađenije sa propisima, ali da bi ih i dalje trebalo usavršavati.
“Veoma je važno urediti nadležnosti kako bi bilo poznato koja inspekcija je odgovorna za određeni nivo. Ukoliko se desi da su dvije, tri ili četiri inspekcije nadležne za jednu stvar, onda obično niko nije nadležan”, dodao je Brenjo.
Direktor Sektora privrede u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Ognjenka Lalović rekla je da je današnji seminar organizovan na inicijativu članica Komore koje dolaze iz prehrambene industrije jer je riječ o podzakonskim aktima koji su bitni za njihovo redovno poslovanje.
Seminar na kojem učestvuje više od 80 predstavnika firmi koje se bave prehrambenom industrijom, organizovala je Komora u saradnji sa Agencijom za bezbjednost hrane BiH. Srna