TREBINJE – U francuskom gradu Bordou, srcu evropskog vinarstva, 70 hercegovačkih vinara stekli su dragocjena znanja i iskustva u proizvodnji vina.
Na studijskom putovanju tokom kojeg su posjetili francuske vinarije boravilo je 35 vinara Udruženja vinogradara i vinara “Vinos” iz istočne Hercegovine i 35 njihovih kolega iz zapadne Hercegovine.
“Bordo, koji ima čak 12.000 registrovanih vinara i godišnji prihod od vina četiri puta veći nego što je bivša Jugoslavija imala od turizma. Taj francuski region bi mogao da bude uzor hercegovačkom kraju koji ima i tradiciju i podneblje za proizvodnju dobrih vina”, kaže trebinjski vinogradar i vinar Ranko Petijević, jedan od učesnika ovog putovanja.
On naglašava da su posjetili i jedan od najvećih vinskih podruma u Evropi koji raspolaže sa 5.360 barik buradi, u kojima vino odležava po specijalnoj tehnologiji, koju odnedavno primjenjuju i vinari u Trebinju.
“Riječ je o buradi koja su nagorjela, što daje specijalni ukus vinu, ali je ono i dosta skupo za naše uslove”, ističe Petijević.
Ovu edukaciju omogućilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, preko Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata iz programa Svjetske banke za BiH. U pitanju je četvrto studijsko putovanje hercegovačkih proizvođača vina koji u posljednje vrijeme sve više podižu vinograde u kojima najviše sade žilavku i vranac, autohtone sorte ovog podneblja.