ZAGREB, Mesna industrija Gavrilović će opstati, ali će dio proizvodnje ipak preseliti u Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, potvrdio je vlasnik Đuro Gavrilović.
On je, poslije spekulacija da je firma u ozbiljnim problemima, poručio da Gavrilović opstaje, a da će ubuduće proizvoditi samo mesne prerađevine, trajne salame, paštete, šunku i hrenovke.
Iako Gavrilović smanjenje kapaciteta opravdava racionalnim odlukama zasnovanim na preciznim poslovnim analizama, uz podsjećanje da ni u Evropi više ne postoje kompanije koje se bave i primarnom proizvodnjom i preradom, i logistikom – činjenica je da ni u Petrinji više nema starog sjaja nekadašnjeg prehrambenog giganta, piše “Večernji list”.
Štaviše, u Petrinji je zatvorena nekada prva, a danas posljednja mesara Gavrilović. Firma se povukla iz pazinskog Purisa, poslije bezuspješnog pokušaja da to preduzeće obnovi. Puris je, tvrde u kompaniji, slomila kriza, pad potrošnje, ali i konkurencija.
Uslijedila je rasprodaja prodavnica Dinova-Dione. Čak 42 radnje u Dalmaciji i centralnoj Hrvatskoj, s radnicima, prošle godine u septembru, preuzeli su Ribola i Gavranović, a u okviru restrukturiranja Dione, 13 prodavnica i skladište na Rabu, sa stotinak zaposlenih, u decembru je preuzeo Konzum. Neslužbeni izvor tvrdi da i preostale radnje Dione čekaju novog vlasnika, i to inostranog.
“Svim radnicima osigurane su stimulativne otpremnine, što znači da im je ponuđeno i više nego što je zakonom određeno”, objašnjavaju u “Gavriloviću”.
Dio proizvodnje pod brendom “Gavrilović” preseljen je u Čitluk, u Hercegovini, gdje se ostvaruje promet od 5,5 miliona evra. Plan je da se jedan dio proizvodnje organizuje i u Srbiji, ali će većina asortimana u zemlje CEFTA, tržište od 27 miliona ljudi, koji dobro poznaju Gavrilovićev brend i proizvode, ići iz Čitluka, poručuju iz kompanije.
Da se ova mesna industrija nije prilagodila na vrijeme, neki proizvodi poslije hrvatskog ulaska u Evropsku uniju poskupjeli bi i do 50 odsto, zaključuje list. Tanjug