BEOGRAD, Gastronomija je značajan turistički potencijal Srbije, pa bi po ugledu na mnoge druge zemlje koje su to već učinile i Srbija mogla da svoj identitet prepozna u bogatstvu nacionalne kuhinje, izjavio je juče ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić na otvaranju Beogradskog gastro festa.
On je rekao da Srbija ima odlične potencijale i resurse za proizvodnju hrane i podsjetio da 20 odsto ukupnog srpskog izvoza pripada izvozu hrane, dok se 15 procenata BDP-a ostvaruje upravo zahvaljujući ovoj oblasti.
Ministar je podsjetio da je Evropska turistička komisija predvidjela da u sljedećoj godini tema za turističku promociju zemalja Evrope bude upravo hrana, što bi i Srbija trebalo da iskoristi i osmisli akcije koje će biti usmjerene u tom pravcu.
Beogradski gastro fest otvoren je juče na Beogradskom sajmu i trajaće do nedjelje, 19. oktobra.
Tokom trodnevnog Beogradskog gasto spektakla, domaćini i organizatori Kulinarska federacija Srbije i Diplomatska asocijacija Srbije, najavljuju cjelodnevnu kulinarsku zabavu za cijelu porodicu.
Posjetioci će, uz brojna takmičenja, panele i radionice, moći da dobiju savjete i razmjene iskustva sa najvećim domaćim i stranim majstorima kuhinje, poput Cezara Bartolinija, partnera najvećeg živog kuvara i rijaliti zvijezde Gordona Remzija, ali i Jovice Jovičića, voditelja popularne “Paklene kuhinje”.
U sajamskom dijelu Beogradskog gastro festa, posjetioci će moći da, po povlašćenim cijenama, dopune svoju kulinarsku kolekciju začina, opreme i nacionalnih gastro suvenira.
Ovogodišnji gastro fest će prvi put pod jednim imenom objediniti nekoliko tradicionalnih gastro manifestacija – Balkan Culinary Cup, Balkan Chilli Festival, Big Master.
Balkan Culinary Cup – uzbudljiv i neizvjestan gastro šampionat koji treću godinu za redom okuplja najbolje “borce”- ugledne domaće i strane kuvare i poslastičare.
Big Master je najveća balkanska gastro radionica tokom koje kroz panel diskusije i predavanja poznati svjetski kuvari savjetuju posjetioce i razmjenjuju iskustva. Ovogodišnji Big master otvoriće stručni tim žive legende kuvanja – Gordona Remzija.
Balkan Chilli Festival – u organizaciji Diplomatske asocijacije Srbije, a pod sloganom “Chilli Festival – od sjemena do tanjira” posvećen je najvećem srpskom brendu – ljutoj hrani.
U okviru Balkan Chilli Festivala posjetioce očekuju radionice o nacionalnim balkanskim kuhinjama, projekat “Lijepi brka kuva sa djecom“, kao i takmičenje za najhrabrije – Ko može da pojede najviše čilija?
Kupovinom ulaznice za Beogradski gastro fest posjetioci stiču pravo na kupovinu eksponata po povlašćenim cijenama.
Gastronomi će u okviru ove manifestacije moći da učestvuju i u akciji kuvanja pasulja u autentičnoj predratnoj kuhinji koja će, specijalno za ovu priliku biti montirana u hali pet Beogradskog sajma. Tanjug