PARIZ, Potrošnja bageta u Francuskoj je u proteklih deset godina opala za više od 13 odsto, prema izvještaju istraživačkog centra za proučavanje i analizu životnog standarda Kredok (Credoc).
Francuzi su 2003. u prosjeku jeli 150 grama francuskog hljeba dnevno, a danas je potrošnja svedena na 130 grama, što je otprilike pola francuskog bageta, piše list Figaro. U odnosu na 1950. godinu građani Francuske jedu danas dva puta manje hljeba.
Razlog smanjene potrošnje nije promjena ukusa nacije, jer 98 odsto Francuza koristi hljeb u svakodnevnoj ishrani, već u promjeni načina života.
“Francuzi se više ne vraćaju kući sa posla sa bagetom ispod ruke, već najčešće ručavaju u nekom restoranu ili pojedu sendvič na radnom mjestu”, objašnjava predsjednik federacije francuskih pekara, Paskal Kanteno.
Još jedan od razloga manje potrošnje hljeba je i taj što mladi Francuzi, uzrasta od 11 do 19 godina, sve rijeđe doručkuju, ili u tom dijelu dana pojedu neki slatki keks.
Manje od 10 odsto mladih, dva odsto odraslih i samo jedan odsto djece jedu hljeb uz svaki obrok.
Iako je cijena bageta od 2003. porasla za 24 odsto, sa 71 na 88 evrocenti, u izvještaju se navodi da to nije razlog pada potrošnje francuskog hljeba, već prije svega promjenom načina života.
Mlađe generacije Francuza više koriste hljeb od cijelih zrna žitarica.
Predstavnici francuskih pekara upozoravaju da bi se u bližoj budućnosti, ukoliko se ovakav trend nastavi, moglo zatvoriti od 10 do 15 odsto pekara. Tanjug