HAN PIJESAK, Klaonica i fabrika za preradu mesa Han Pijesak poslovala je u 2009. godini sa gubitkom od 117.328 KM, a kao razlog za to rukovodstvo fabrike navodi smanjenje potražnje na domaćem tržištu i prestanak poslovne saradnje sa preduzećem “Glinica” Zvornik.
Planirani prihodi od 500.000 KM u prošloj godini su za ovu fabriku bili nedostižan cilj zbog “rasturenog” tržišta, recesije, te hipoteke lokalnog Šumskog gazdinstva “Visočnik” nad fabrikom.
“Uprkos problemima sa kojim se suočavamo uspjeli smo da održimo proizvodnju i proizvedemo artikle koji se malo gdje mogu naći na ovim prostorima. Sirovina nam je isključivo od domaće stoke koja je odgojena na našim pašnjacima”, rekao je direktor fabrike Srdan Šupić.
Fabrika i pored suženog tržišta i krize koja vlada u industriji mesa ipak uspijeva da plasira proizvode jednim dijelom i van Han Pijeska.
“Radimo na području od Zvornika do Istočnog Sarajeva, a kvalitetnu saradnju bilježimo i sa Sarajevom u Federaciji BiH. Rad pobjeđuje na kraju. Mi smo prepoznatljivi po kvalitetu naših proizvoda. Nadaleko su poznate hanpjesačke hrenovke, kranjska kobasica, dimljena roštiljska kobasica, sudžukice i drugo”, rekao je Šupić.
On je naveo da je bitno da se u fabrici radi jedan kvalitetan program koji će moći da ispoštuje sve standarde koje je EU postavila.
“Ne treba odstupati od zacrtanog programa i plana rada i mislim da ćemo, u dogledno vrijeme, imati proizvode koji će biti brendirani i zadovoljavati sve standarde”, rekao je Šupić.
On je rekao da samo treba proizvoditi kvalitetno i onda ne treba brinuti za uspjeh i tržište.
“Zapošljavamo oko 20 radnika koji imaju redovne plate. Preduzeće je i dalje opštinsko i treba izvršiti privatizaciju, mada lično mislim da to i nije neki ograničavajući faktor za kvalitetan rad”, rekao je Šupić.