BANJALUKA, TUZLA , Više od 45 miliona maraka trebalo bi da u ovom i narednim mjesecima zarade farmeri iz BiH po osnovu izvoza junećeg mesa u Tursku.
Plan je da se do kraja godine na turske trpeze plasira blizu 6.000 tona naše junetine, što znači da će od poljoprivrednika biti otkupljeno oko 12.000 tona žive vage, pošto se od kilograma žive vage dobije upola manje mesa. Otkupna cijena, kažu farmeri, iznosi između 3,80 i 3,90 KM po kilogramu juneta, što znači da će im se u džepove sliti najmanje 45 miliona KM.
Izvoz je sinoć, polijetanjem aviona u 20.45, trebalo da počne s tuzlanskog aerodroma, čiji direktor Rifet Karasalihović ne krije zadovoljstvo zbog sklopljenog posla.
“U ovom trenutku ne možemo reći koliko će tačno letova ići s našeg aerodroma, ali mogu da vam potvrdim da smo potpisali ugovor s turskim avio-prevoznikom ‘Turkish Airlines Cargo’, odakle su rekli da će operirati najmanje dva puta sedmično”, rekao je Karasalihović za “Nezavisne”.
Kada će izvoz ove godine početi i iz Mahovljana, kod Banjaluke, uprava banjalučkog aerodroma ne zna jer, kako uvjeravaju, konci nisu u njihovim rukama.
“Nemamo nikakvu mogućnost da na to utičemo. Očekivanja, naravno, postoje, ali je sve to neizvjesno nakon odluka koje su dale mogućnost izvoza mesa i sa drugih aerodroma. Mi smo najsposobniji u regionu za izvoz, ali tako je kako je“, rekao je Miroslav Janjić, generalni direktor Međunarodnog aerodroma Banjaluka.
Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže da je riječ o značajnim količinama mesa koje su potrebne Turcima, te ističe da ovdašnji farmeri imaju veliki broj bikova koji su othranjeni u periodu kada je izvoz bio onemogućen zbog malverzacija.
“Postoje značajne količine žive stoke, a ti bikovi su i prerasli, čime je i cijena od četiri marke, koja bi bila donja granica ako govorimo o rentabilnosti proizvodnje, probijena“, rekao je Marinković.
Ipak, posao koji se odnosi na izvoz u Tursku, po riječima Marinkovića, veoma je bitan, jer će rasteretiti domaće proizvođače, odnosno pokupiti viškove robe i donijeti im novac. “Ali dugoročno gledano treba raditi i na zaštiti domaće proizvodnje i omogućiti da bikovi iz naših štala završavaju i na domaćim trpezama”, rekao nam je juče Marinković.
Dan ranije je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, izjavio da je BiH dobila pravo da u ovoj godini izveze blizu 6.000 tona svježeg i rashlađenog goveđeg mesa u Tursku.
“Nadležne institucije u BiH dužne su da se pridržavaju pravila za izvoz, a to je da je goveđe meso bosanskohercegovačkog porijekla, odnosno da najmanje tri mjeseca grlo mora da provede u BiH”, izjavio je Šarović.
Po ovom pitanju aktivna je i Kancelarija za veterinarstvo BiH, koja će sarađivati s turskom stranom i provjeravaće i nadzirati čitav proces. Prošle godine pojavio se veliki problem, pošto su izvoznici mesa iz BiH u Tursku određene količine govedine kupovali u drugim zemljama, a nakon toga falsifikujući dokumentaciju to meso kao domaće prodavali turskim kupcima. Zbog toga je izvoz jedno vrijeme bio blokiran. Nezavisne novine