ZAGREB, Hrvatska kompanija Dukat izvozi trajne jogurte i deserte u 56 zemalja svijeta, a trenutno se pripremaju za pokretanje izvoza u nekoliko zemalja Afrike i Latinske Amerike, kao i u Kinu i Rusiju.
Otvaranja novih, dalekih tržišta dugotrajni su i kompleksni procesi, a u Dukatu očekuju da će ih završiti tokom 2016.
Do sada je Dukat, zahvaljujući investiciji vrijednoj 6,6 miliona kuna (875.500 evra ) od decembra 2013. pokrenuo proizvodnju za izvoz trajnih mliječnih deserta u 17 dalekih zemalja.
Riječ je o Laosu, Burkini Faso, Kongu, Novoj Kaledoniji, Gvadalupeu, Nigeriji, Kambodži, Senegalu, Kuvajtu, Obali Slonovač, Gabonu, Nigeru, Reinionu, Džibutiju, Maldivima, Maleziji i Francuskoj Polineziji.
Trajni mliječni deserti, proizvedeni u zagrebačkom Dukatu, potrošačima dalekih tržišta dostupni su pod globalno poznatom robnom markom grupe Laktalis, “laktel” i “parmalat”, prenio je portal SEEbiz.eu.
U Dukatu ističu da izvoznoj strategiji na ruku ide specifičnost proizvodne linije koja ne zahtjeva rukovanje i čuvanje u hladnom lancu, što je čini pogodnom za duže transporte.
Trajnost se, kako objašnjavaju u Dukatu, postiže najsavremenijom tehnologijom termičke obrade, korišćenjem sirovine i prirodnih sastojaka najvišeg kvaliteta, kao i pakovanjem proizvoda u spečificnu ambalažu, koja se takođe djelimično proizvodi u Dukatu.
U ovaj zahtjevan projekt uložene su tri godine razvoja proizvoda, a Dukat je danas jedina mljekara unutar Laktalisa i jedna od rijetkih u Evropi koja proizvodi trajne mliječne deserte. Tanjug