BEOGRAD, Na pijacama u centru Beograda cijene povrća niže su i do četiri puta nego prije dvije nedjelje, pa tako paradajz sada košta oko 50 dinara, a krastavac 30.
Takođe, ove nedjelje se zelena i crvena paprika mogu kupiti za 70 dinara.
Prema riječima prodavaca na pijacama “Zeleni vijenac” i “Bajloni” drastičan pad cijena uslijedio je nakon sazrijevanja domaćeg baštenskog povrća, prije svega paradajza, koji je prije desetak dana dostigao nevjerovatnu cijenu od 200 dinara.
Paradajz na gotovo svim pijacama koštao 50 dinara, a onaj sitniji se na “Zelenom vijencu” može naći i po cijeni od 20 dinara, dok je čuveni “jabučar” i dalje na cijeni – košta 100 dinara.
Kilogram krastavaca košta od 30 do 40 dinara, najčešća cijena plavog patlidžana je 50, a paprike oko 80 dinara, dok se babura može kupiti i za 40 dinara.
“Crvena paprika za ajvar sada košta oko 80 dinara, ali će poslije 1. septembra porasti ponuda, pa će i njena cijena biti niža”, rekla je zakupac tezge na Zelenom vijencu Ivanka Pejić.
Ona očekuje u narednom periodu nižu cijenu boranije, koje trenutno nema dovoljno u ponudi, pa zato dostiže cijenu od oko 150 dinara.
Pijačna ponuda pasulja je velika, pa tako “tetovac” košta 200, “gradištanac” 180, a crveni pasulj “višnjar” oko 200 dinara.
Cijena šargarepe ostala je ista kao i prije dvije sedmice, veza košta 50 dinara, dok ljuta paprika za zimnicu košta 100 dinara.
Cijene voća ne rastu, uprkos velikim kišama u proteklom periodu, pa pijačari na “Zelenjaku” nude šljive po cijeni od 60 do 80 dinara, lubenice su gotovo svuda 15 dinara po kilogramu, dok breskve koštaju od 60 do 100 dinara. Tanjug