LESKOVAC – Nakon leskovačkog ajvara i mesa za roštilj, zaštićeni proizvod sa geografskim porijeklom tokom narednog mjeseca postaće leskovačka domaća sprža (duvan čvarci), rekao je direktor Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga Goran Jović.
Jović je naveo da je cilj Komore da sačuva porijeklo tradicionalnih proizvoda sa ovog područja i da zajedno sa partnerima iz Bugarske, posredstvom projekta EU “Bugarsko-srpski gurmanski voz”, radi na zaštiti leskovačkog mesa za roštilj.
“Mi ćemo zaštititi leskovački roštilj, a Bugari hleb limec od spelte, koji se proizvodi od specijalne vrste pšenice koja je bila poznata još pre osam hiljada godina”, istakao je Jović.
On je naglasio da će projekat trajati do kraja oktobra, uz edukaciju gastro kuvara i studenata Visoke poslovne škole strukovnih studija iz Leskovca.
U projektu će učestvovati i Regionalna privredna komora Vrace i Srednja ugostiteljska škola “Aleko Konstantinov” iz Mezdre u Bugarskoj. Srna