BEOGRAD, Na vrelih 37 stepeni, u zasadima maline širom Srbije od početka ove nedjelje traje početna faza berbe maline, sve to, tek je “uvertira” za naredne dane kada će najveći dio roda biti predat skladištarima.
Istovremeno, proizvođači “crvenog zlata” i hladnjačari pregovaraju o otkupnoj cijeni, u neformalnim razgovorima, otkupljivači su izrazili spremnost da za svaki kilogram prve klase plate 100 dinara.
– Neformalni razgovori su jedno, a praksa koja se sprovodi na terenu, nešto je drugo: činjenica je da rod predajemo, ne znajući po kojoj cijeni – ističe Dragan Bogdanović, predsjednik Udruženja proizvođača jagodičastog voća “Vilamet” iz Arilja. – Sada su hladnjačari na potezu, neka izađu sa cijenom, da bismo i mi znali šta nam je činiti.
Prosječna cijena po kojoj se obavlja dosadašnji dio otkupa je 85 dinara. Mnogi proizvođači zbog nemale razlike od 10 do 15 dinara, napuštaju hladnjačare sa kojima su ranije sarađivali, a rod predaju onome ko daje više.
– Treba da se zna jedinstvena otkupna cijena maline na teritoriji cijele države, baš kao što se zna za skoro sve druge proizvode. Takođe, predstavnici države koji tvrde da nema novca za subvenciju od 20 centi po kilogramu, treba da odgovore šta će biti sa armijom ljudi koja od ovoga živi, u situaciji kada fabrika više nema – dodaju u udruženju malinara.
Malinari su u utorak održali sastanak sa hladnjačarima, vođeni su razgovori o otkupnoj cijeni, a očekuje se da u srijedu otkupljivači saopšte svoj stav i da odgovore – koliko vrijedi kilogram “crvenog zlata”. Novosti