TREBIŠNJICA, Podrumi “Vukoje”, koji se već treću deceniju bave ograničenom proizvodnjom vrhunskih vina i alkoholnih pića, uz pomoć Vlade RS proširiće svoje vinograde rekao je Obren Zoran Vukoje, vlasnik Podruma “Vukoje”. On je naveo da je početkom ove godine pokrenut projekat sadnje novih 20 hektara vinograda u Zasad-polju, uz samo korito rijeke Trebišnjice, gdje su zasađene sorte vranac, žilavka, šardone, kaberne, pinot, noar, sirah, muskat i merlot.
– Realizaciju ovog značajnog projekta omogućila je Vlada RS, dodijelivši Podrumu “Vukoje” zemljište za sadnju novih vinograda na koncesiju – rekao je Vukoje te dodao da projekat nadgleda i vodi najveći evropski stručnjak u oblasti vinogradarstva, Eugenio Sartori, iz Italije, dok se stalne konsultacije obavljaju s eminentnim stručnjacima s Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.
Vukoje podsjeća da je do sada najznačajniji projekat pokrenut 2003. godine, kada je urađena obnova čuvenih Carskih vinograda, na lokalitetu koji se nalazi desetak kilometara od Trebinja, na ušću rijeka Sušice i Trebišnjice. Austrougarska monarhija, krajem 19. vijeka, taj lokalitet proglasila je najboljim za žilavku i tu podigla čuvene Carske vinograde, odakle je svaka proizvedena boca vina išla u Bečki dvor.
– U jesen te godine bila je i prva berba iz ovih vinograda, tako da će, ono što su nekada bili u prilici da piju Habzburzi, mnoge vojvode, grofovi, princeze i prinčevi, sada piti svi istinski ljubitelji “božanske kapljice” – rekao je Vukoje. On ističe da je tajna uspješne proizvodnje i kvaliteta vina i alkoholnih pića u oslanjanju vinarije na moderne tehnologije, kontrolisane procese fermentacije, te tradicionalne metode odležavanja vina u hrastovim barik bačvama, u podrumima koji se nalaze osam metara ispod zemlje.
Vukoje je naveo da je proizvodnja vina i alkoholnih pića isključivo usmjerena na kvalitet, što pokazuju i mnogobrojna priznanja u zemlji i inostranstvu. Jedno od značajnijih priznanja jeste Internacionalna zvijezda za kvalitet vina, koju su Podrumi “Vukoje” dobili na 12. Svjetskoj globalnoj konvenciji kvaliteta ISLQ, održanoj u Parizu, koja se smatra za prvu vinsku zemlju na svijetu. Fokus