KEMBRIDŽ, Obilje C vitamina u ishrani može da umanji rizik oboljevanja od dijabetesa tipa 2, pokazuje jedno novo britansko istraživanje, obavljeno na Institutu za metabolizam pri bolnici Adenbruk u Kembridžu.
U studiji sprovedenoj na sredoviječnim i starijim muškarcima i ženama pokazalo se da su oni sa najvišim nivoom C vitamina u krvi pod znatno manjim rizikom da obole od dijabetesa tipa 2 tokom dvanaestogodišnjeg perioda u odnosu na ispitanike kod kojih je nivo C vitamnia u organizmu bio najniži, izveštava Rojters.
Kembridžski tim na, čelu sa dr. Nitom Foruhi, je istraživanje obavio na 21.831 zdravoj osobi oba pola, starosti od 40 do 75 godina.
Ispitanici su na početku studije dali detaljne podatke o svom zdravlju i načinu života, a uzeta im je i krv da bi se ustanovio nivo C vitamina u njoj.
Tokom trajanja studije od dijabetesa tipa 2 razbolela su se 423 muškarca i 312 žena, ili ukupno oko 3,2 odsto ispitanika.
Ispostavilo se da je vjerovatnoća oboljevanja od ove bolesti za 62 odsto manja kod muškaraca i žena u čijoj je krvi konstatovano najviše C vitamina u odnosu na one kod kojih je registrovano najmanje tog vitamina.
Rezultat nije bio bitno drugačiji ni kada su u obzir uzeti i drugi faktori koji bi mogli da budu od uticaja na oboljevanje od dijabetesa, kao što su starije godine, pol, istorija šećerne bolesti u porodici, konzumiranje alkohola ili pušenje, fizička aktivnost i tjelesna masa.
S obzirom da su voće i povrće glavni izvor C vitamina, britanski stručnjaci preporučuju njihovo što češće konzumiranje radi prevencije šećerne bolesti.