BEOGRAD, Prerađivači šećerne repe optimistični pred početak setve. Planirani radovi na 50.000 do 55.000 hektara, što bi trebalo da bude dovoljno da podmiri domaće potrebe, a da ostane i za izvoz.
U Srbiji bi ove godine, kako je juče na sastanku proizvođača šećerne repe koji je u Novom Sadu organizovao “Helenik šugar” ocijenio Milan Martić, direktor sirovinskog sektora ove kompanije, ova sirovina mogla da zauzme između 50.000 i 55.000 hektara.
Rod sa ove površine, kako je naveo Martić, trebalo bi da bude dovoljan da podmiri potrebe za šećerom u Srbiji, a da ga ostane dovoljno i za izvoz.
– U Srbiji smo, pre dve godine imali pod šećernom repom oko 70.000 hektara, a onda su, zbog loših cena šećera, cene repe pale, pa je lane repom zasejano samo 40.000 hektara – podsjetio je Martić.
– Naša kompanija, za potrebe šećerana u Crvenki i Žablju, planira da ugovori proizvodnju na 15.000 hektara, a verujemo da će ove godine proizvođači repe, ukoliko budu poštovali agrotehničke mere i dobiju 60 tona repe po hektaru, sa digestijom od 16 odsto, imati prihod od 1.000 evra po hektaru. To šećernu repu čini vrlo atraktivnom kulturom.
Skup u Novom Sadu, inače, bio je posvećen upravo povećanju prinosa šećerne repe, odnosno, povećanju digestije, kroz saradnju proizvođača sa “Helenik šugarom”.
– Prošle godine smo imali izuzetno nisku proizvodnju repe, pa za ovu godinu planiramo da povećamo potrošnju i pustimo u rad obe šećerane – rekao je Petros Gemincis, direktor ove kompanije u Srbiji. – U saradnji sa naučnim institucijama pokrenuli smo ovaj projekat, kako bismo dostigli prinos od 10 tona šećera po hektaru.
SARADNjA
“Helenik šugar” planira da od ove sezone počne saradnju poljoprivredih stručnjaka i proizvođača, na 60 parcela, površine 620 hektara. Cilj ove saradnje, kako je rečeno, jeste da se proizvođačima garantuje prinos i digestija, pod uslovom da sprovede savjete stručnjaka. Novosti