VAŠINGTON, Prema podacima UN, stanovnici SAD jedu više mesa od bilo koga na svijetu, ali u posljednje vrijeme i u Americi raste broj vegetarijanaca.
Podaci vlade SAD pokazuju da se potrošnja mesa po osobi smanjila za šest odsto od 2006. do 2010. godine – što je prvi veliki pad poslije više decenija.
Razlog je djelimično ekonomski: usljed “skoka” cijena i problema u ekonomiji meso je manje pristupačno.
Bitan je i generacijski razlog – mladi svijet danas više nije toliko okrenut mesu i krompiru, kao što su to bili prethodni naraštaji, navode stručnjaci.
Jedan od razloga za manju konzumaciju mesa jeste i zdravlje.
Mnoga istraživanja dovode u vezu veliku potrošnju crvenog mesa sa rizikom od srčanog napada, moždanog udara i raka.
Dok bezmesna jela dobijaju zamah u SAD, potražnja za mesom u ekonomijama u usponu povećava se.
Tipičan primjer je Brazil, naročito u pogledu potrošnje govedine, ali i svinjskog mesa. I u Kini je u nekoliko proteklih decenija zabilježen ogroman porast potrošnje mesa.
Ipak, ishrana domaćih životinja odnosi veliku količinu žitarica i vode, što predstavlja ozbiljnu opasnost za životnu sredinu.
Kada bi se cio svijet približio američkom nivou potrošnje žitarica, svakako bi trebale dvije planete veličine Zemlje, a sada možda čak i tri – upozoravaju eksperti.
U SAD, bez obzira što je hamburger i dalje “kralj roštilja”, i vegetarijanski burgeri imaju rezervisano mjesto za stolom.