NJUJORK, Amerikanci jedu sve više uvozne hrane, u ovom trenutku šestina prodate hrane u SAD uvezena je iz inostranstva, što je porast u odnosu na prošlogodišnjih 11 odsto, pokazuju podaci Ministarstva za poljoprivredu.
Iako je cilj američkih proizvođača da se na što više proizvoda nađe oznaka Made in USA , podaci pokazuju da je tendencija upravo suprotna. Polovina svježeg voća koje se proda u Americi je uvezeno, što je duplo više u odnosu na sredinu sedamdesetih godina.
Kada je u pitanju svježa riba i rakovi, procenat je još više porazan po američke proizvođače, jer se 86 odsto uvozi. Prije 20 godina uvozilo se 56 odsto svježe ribe.
Na povećan uvoz posljednjih godina uticala je unaprijeđena komunikacija putem interneta i jeftiniji i brži transport uvozne hrane.
Takođe, broj stanovnika Amerike se u posljednjih 20 godina povećao za 60 miliona, sa velikim brojem doseljenika iz Južne Amerike, koji žele hranu iz svoje postojbine, odakle je i najviše povećan uvoz.
Ipak, u jednom Amerikanci ostaju vjerni sebi, a to je krompir. I dalje se 99 odsto krompira koji se proda uzgaja u SAD. Tanjug