NJUJORK – Planirano uvođenje američkih carina na robu iz Brazila moglo bi dovesti do povećanja cijena kafe na globalnom nivou, ocjenjuju stručnjaci, imajući u vidu rekordno visoke cijene koje već pogađaju tržište širom svijeta.
Kako prenosi Njujork tajms, nove carine dodatno bi opteretile industriju kafe, u trenutku kada su suše pogodile Brazil i Vijetnam – dva najveća izvoznika kafe u Sjedinjene Američke Države – što je uzrokovalo smanjenje prinosa i rast cijena.
Prosječna cijena oko pola kilograma pržene kafe u SAD-u porasla je na 7,93 dolara sa prošlogodišnjih 5,99 dolara.
Gotovo svi potrošači kafe u SAD-u konzumiraju kafu porijeklom iz Južne Amerike, Afrike i Azije, pri čemu su Sjedinjene Države uvezle oko 1,6 miliona metričkih tona kafe.
Analitičar industrije kafe Giljerme Moja ocjenjuje da bi trgovina između SAD-a i Brazila mogla dovesti do situacije u kojoj obje strane gube.
„Ukoliko carine od 50 odsto stupe na snagu, svjedočićemo preusmjeravanju tokova kafe širom svijeta, posebno iz Brazila ka drugim regionima“, rekao je Moja.
Ako dođe do povećanja veleprodajne cijene kafe za deset odsto, to bi moglo značiti da će cijena jedne šoljice kafe porasti za oko 25 centi, procjenjuje Rajan Kamings, ekonomista sa Stenford instituta.
Kamings upozorava da „strategija predsjednika Donalda Trampa u pogledu carina može proizvođače kafe dovesti u veoma nesigurnu poziciju“.
Veliki lanci poput Starbaksa kafu kupuju širom svijeta i to u velikim količinama mjesecima unaprijed, što ih donekle može zaštititi od naglih skokova cijena. Ipak, najviše će biti pogođeni manji snabdjevači koji pokušaju da izbjegnu nove carinske dažbine.
Osim toga, carine bi mogle uticati i na kvalitet kafe koja se uvozi u SAD, s obzirom na to da se u Brazilu uglavnom uzgaja visokokvalitetna Arabika, dok Vijetnam i druge azijske zemlje proizvode manje kvalitetnu robustu.
Vijetnam i ostali proizvođači teško mogu nadoknaditi obim proizvodnje iz Brazila, navodi Dejvid Ganc, ekonomista sa Univerziteta Rajs. On ističe da će neki proizvođači u Brazilu potpuno obustaviti proizvodnju, dok će drugi nastaviti sa radom, ali uz više cijene.
The New York Times podsjeća da se kafa uzgaja u specifičnim uslovima – najbolje uspijeva na velikim nadmorskim visinama i u tropskoj klimi sa obiljem padavina. U Sjedinjenim Državama kafa se može uzgajati samo na Havajima i u Portoriku.
Kafa proizvedena na Havajima se smatra delikatesom i obično je dva do tri puta skuplja od komercijalne kafe. Ipak, proizvodnju na Havajima prate visoki troškovi rada, vode i struje, što znači da se ne može očekivati da domaća proizvodnja održi postojeće cijene.
Na kraju, Njujork tajms zaključuje da će većina potrošača i dalje nastaviti da pije kafu, dok će se manji broj okrenuti alternativama sa kofeinom – poput čaja i energetskih pića. bankar.me

