NJU HEMPŠIR, Sezona jagoda na sjeveroistoku SAD obično traje samo četiri do šest sedmica, ali su istraživači iz Nju Hempšira našli način kako da sezonu berbe višestuko produže, sve do pred kraj novembra.
Stručnjaci sa Univerziteta Nju Hempšira uspjeli su da postignu da jagode rađaju čak 19 sedmica.
Oni jagode gaje u posebnim, niskim plastenicima, uz samo tlo.
Utvrdili su i da taj metod znatno povećava procenat tog voća tržišnog kvaliteta – sa 70 na 83 odsto roda.
Taj probni metod Eksperimentalne poljoprivredne stanice Nju Hempšira (New Hampshire Agricultural Experiment Station) dio je većeg posla, u nekoliko savezih država SAD, za gajenje jagoda i drugog jagodičastog voća u posebnim, zaštićenim uslovima.
U tom poslu je Univerzitet Nju Hempšira zadužen za poboljšanje kvaliteta ploda i za utvrđivanje uloge trajno rađajućih sorti jagoda u produđavanju berbe na skoro pet mjeseci godišnje. Beta