BEOGRAD, Srbija je jedina zemlja u regionu koja zbog vakcinacije protiv svinjske kuge ne izvozi svinjsko meso.
Iako je bilo riječi da će se vakcinacija ukinuti početkom ove godine, to se ipak nije dogodilo.
Mnogi stručnjaci tvrde da stočari to ne bi dočekali spremno, dok stočari misle da se na taj trenutak pripremaju godinama. Ipak će na njega sačekati još neko vrijeme, a do tada bi trebalo da preurede i pripreme svoje objekte ali i promijene neke navike.
“Sa ovakvim objektom biće vrlo teško, računajući objekte i životinje u njima. Ali to je sve izvodljivo uz odgovorajuće adaptacije samih objekata i rasnih sastava. Što se tiče vakcinacije, ona može da se prekine ali mora da se uradi priprema koja je neophodna da ne bi došlo do eventualnog izbijanja svinjske kuge”, objašnjava Milan Milosavljević iz Veterinarsko-specijalistickog instituta u Jagodini.
Najprije je važno krenuti od higijene objekata,ona nije skupa i na tome ne bi trebalo da štedi nijedan stočar. Redovna dezinfekcija, deratizacija i dezinskecija bi trebalo da bude uvrštena u godišnji raspored svakog uzgajivača, bilo da u oboru čuva svinje za svoje potrebe ili za tržiste.
Bez obzira da li će se ukinuti ili ne, mnogi veći stočari u ovom trenutku ozbiljno razmisljaju kada je u pitanju proizvodnja tovljenika ove godine. B92