BEOGRAD, Uzgajivači svinja tvrde da je julski skok cijena namješten da bi prerađivači i trgovci zaradili.
“Julski skok cena mesa bio je “namešten” samo zato da bi klaničari i trgovci napunili džepove, a da mi, proizvođači, ostanemo “kratkih rukava”, kao i dosad. Po većoj ceni od 190 dinara prodali smo samo jednu turu od pedesetak tovljenika. Onda je cena počela da pada, tako da ih sada prodajemo za 150 dinara po kilogramu”, kaže Stipan Šarčević, farmer iz Starog Žednika, koji godišnje, na svojoj farmi sa 50 krmača, proizvodi i u klanice plasira oko 1.000 tovljenika.
On se, kao i njegove kolege, vlasnici farmi svinja, ponadao kako će povećanje cijene potrajati bar nekoliko mjeseci i da će zahvaljujući dobroj cijeni uspeti da smanji gubitak, koji je nastajao mjesecima, pošto su tovljenike prodavali ispod tržišne cijene.
“Ponadao sam se da će viša cena u otkupu potrajati bar nekoliko meseci, a pokazalo se da će višu cenu plaćati samo kupci mesa u prodavnicama. Jeste li možda videli da je iko smanjio cenu mesa, iako je otkupna cena tovljenika značajno pala… Gruba računica kaže da sam po tovljeniku, pre poskupljenja, imao gubitak između dve i tri hiljade dinara i pored toga što sam proizvodim gotovo svu hranu za životinje. Ozbiljno razmišljam o tome da izađem iz ove proizvodnje. Ne znam zašto da radimo, samo da stvaramo gubitke”, navodi Šarčević.
Dr Ivan Radović, sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, u vrijeme skoka cijene tovljenika je ukazivao kako cijena neće biti viša od 190 dinara po kilogramu.
“U Srbiji je cena svinja skočila, jer smo pratili porast cene svinjetine u EU. Klaničari, naime, nisu mogli da se oslone na uvozno meso, a tovljenika u Srbiji tada nije bilo dovoljno, jer su mnogi proizvođači odustajali od tova, pošto nisu hteli da, sa cenom žive mere manjom od 130 dinara proizvode gubitke”, objašnjavao je Radović. 021.rs