NOVI GRAD, Na području prijedorske regije počela je berba pojedinih voćnih vrsta, ali je zbog mraza krajem aprila prinos smanjen, a na plodovima ima oštećenja od niske temperature.
Stručni saradnik za voćarstvo u prijedorskoj kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mirko Jokić kaže da je završena berba većine sorti trešnje, da je pri kraju berba višnje i da je u toku berba ranih sorti breskve.
“Vidljivo je da je šteta od mraza ogromna, a u zasadima gdje je rod opstao izvjesno je da će prinos biti smanjen”, rekao je Jokić Srni.
Prema njegovim riječima, ove godine biće manje plodova prve klase.
“U zasadima je u toku ručna proreda, pa zato savjetujem voćarima da otklone plodove koji su oštećeni i imaju mrazne prstenove kako bi zdravi plodovi imali bolji rast”, rekao je on.
Jokić kaže da je u Prijedoru mrazom krajem aprila bilo zahvaćeno oko 70 hektara voćnjaka u Novom Gradu upola manje.
On je naveo da voćari treba da obrate pažnju na štetočinu savijača jabuke, kruške i šljive koji uzrokuje crvljivost plodova.
Prema njegovim riječima, bilo kakva rezidba u voćnjacima u ovoj fazi se ne preporučuje, jer bi to moglo negativno da se odrazi na formiranje rodnih pupoljaka za narednu sezonu.
Jokić kaže da narednog mjeseca voćari treba da obrate pažnju na sadržaj vlage.
“U situaciji kad je temperatura do 25 stepeni Celzijusovih voćkama je dovoljno 20 litara vode sedmično, a ukoliko temperatura prelazi 30 stepeni potrebno je 30 do 40 litara sedmično”, rekao je on.
Jokić smatra da je ovu količinu bolje rasporediti i navodnjavati manjim količinama više puta uveče ili još bolje ujutro rano. Srna