NOVI SAD, Uspješni srpski biznismen Petar Matijević planira da ostane lider u mesnoj industriji, a zanimaju ga dodatna ulaganja u hotelijerstvo.
U intervjuu za novosadski „Dnevnik“ kao najveći uspjeh u prošloj godini navodi dobit svoje kompanije, koja je veća 30 odsto u odnosu na 2014, i iznosi oko 30 miliona evra.
„Za mene nije uspeh što sam prvi srpski biznismen koji je kupio dva poljoprivredna dobra u Hrvatskoj, u Negoslavcima i Starim Jankovcima, koja imaju ukupno 1.500 hektara oranica. Osećam lično zadovljstvo što sam se bar tako vratio u zavičaj jer sam odrastao u blizini, u Sremskim Lazama, srpskom selu sa 600 žitelja u Vukovarsko-sremskoj županiji“, kaže Matijević.
On razmišlja o dodatnom ulaganju u hotelijerstvo, ali ne planira kupovinu hotela na Primorju već u Zagrebu „jer su oni više za domaću radinost nego za kompaniju poput kompanije Matijević“.
Industrija mesa „Matijević“ sada posjeduje četiri hotela, u Novom Sadu hotele „Centar“, „Aleksandar” i na Ribarskom ostrvu i hotel „Vojvodina“ u Zrenjaninu. Od nedavno u vlasništu ima i jedan porodičan restoran u Novom Sadu, koji će poslije renoviranja postati prava „vojvođanska čarda“.
Industrija mesa „Matijević” proizvede više od Yuhora, Carnexa i Neoplante. Matijević kaže da u 2016. planira da i dalje bude apsolutni lider.
„Planiramo da kupimo još tri farme pilića i da klanica, koja sada uredi 4.000 komada na sat, očisti 6.000 pilića“, objašnjava.
Na Matijević farmama se utovi 100.000 svinja godišnje, a u toku je gradnja farme koja će moći da primi još toliko.
Tokom 2016. u planu je još jedna takva investicija, pa će na kraju ovog planskog perioda kapacitet iznositi 300.000 svinja godišnje.
Ta ulaganja su neophodna „da se ne bi pravili gubici“. Matijević objašnjava da preduzeće sada radi na ivici rentabilnosti jer umjesto da cijena žive vage svinja (132 dinara) tokom zime ide naviše, cijena svinjetine se spušta, pa će 9.000 komada tovljenika biti poklano. Matijević ističe da po živom piletu gube 20 dinara, da je junad pet do deset odsto jeftinija nego lani, a razlog je velika ponuda stoke.
„Da možemo, odmah bismo piliće, kojih godišnje imamo četiri miliona komada, izvezli u Hrvatsku jer je tamo pileće meso skuplje“, kaže on.
I pored toga što je industrija mesa „Matijević“ dobila dozvolu za izvoz svinjetine u Rusiju, cijena od 130 dinara po kilogramu je visoka. Kinezi i Poljaci su nas pretekli u svinjogojstvu po cijeni i mesnatosti.
Matijević naglašava da mora imati cijenu koja ne prelazi evro za kilogram žive vage, da ima hranu dobre kalorijske vrijednosti, da radi na povećanju mesnatosti i ima genetske istraživačke centre jer se tako može stići najveće. Premda, naglašava, ima i u Srbiji farmera koji ozbiljno rade na povećanju mesnatosti.
Industrija mesa „Matijević” je u potpunosti u srpskom vlasništvu. U Agenciji za privredne registre Srbijhe vidi se da su osnivači Petar i Zora Matijević. Ispred nas, skreće pažnju Matijević, nema nijedne kompanije iz Srbije – NIS, Philip Morris, Sunako, Tarkett, Hemopharm nisu srpske jer posluju s učešćem stranog kapitala.
Industrija mesa „Matijević” je centralna kompanija, a čine je MPZ–agrar (farme i ratarstvo), MAT–agro (veleprodaja žitarica) i MAR real Estate (promet nekretnina) i ugostiteljstvo. Kompanija posjeduje 23.500 hektara zemlje, a obrađuje ukupno 33.000 hektara oranica. Dnevnik.rs