BIJELJINA – Bračni par Milena i Niko Sjerić godinama se, na porodičnom imanju u Ljeljenči kod Bijeljine, bave proizvodnjom i preradom bundeve, koja se sve više koristi u ishrani, ali i kao prirodni lijek.
Sjerići od 2010. godine proizvode nekoliko sorti bundeve, među kojima su i golica, hokaido i muskatna bundeva.
“Bundevu uzgajamo svake godine na šest do sedam hektara. Golicu sijemo na većoj površini, dok muskatnu i hokaido uzgajamo na nešto manjim parcelama”, priča Milena.
Polako ali sigurno ovi vrijedni domaćini razvili su porodični biznis u koji su uključeni svi članovi porodice.
Zahvaljujući marljivom radu danas su najveći proizvođači bundeve u Srpskoj i BiH. Koristeći prednosti ravničarskog kraja, Sjerići su u proizvodnju krenuli oprezno, a danas ubiru plodove svoga rada.
“U početku je bilo teško, ručno smo sijali, okopavali, a potom i brali bundeve. Uvođenje mehanizacije nam je olakšalo posao”, priča Milena.
Ova semberska porodica na imanju proizvodi sušene i pržene sjemenke bundeve, ulja od sjemenki bundeve i razne druge vrste proizvoda po kojima su sada već postali prepoznatljivi na tržištu.
“Pored bundevinog ulja, proizvodimo i ulje od crnog kima ili ćurokota, tinkturu od sremuša, domaće jabukovo sirće, te sok od bundeve koji ima brojna ljekovita svojstva”, ponosno kaže Milena.
Posljednjih godina sve veći broj ljudi vraća se prirodnim preparatima, pa je organski proizvedena hrana sve traženija.
“Na početku su ljudi bili pomalo skeptični i govorili su nam da smo hrabri što se upuštamo u proizvodnju ove biljke, ali se situacija promijenila. Sada dolazi sve više ljudi koji traže domaće i prirodne proizvode”, kaže Milena.
Bundeva je od davnina poznata po korišćenju u medicinske svrhe. Time su se vodili i Sjerići kada su počinjali proizvodnju. Poznavajući blagodeti bundeve upustili su se i u preradu.
“Ljudi su na ovim prostorima oduvijek sijali bundevu. Postoji izreka “Koliko skinete kukuruza sa njive, toliko skinete i bundeve”. Međutim, bundeva je jedno vrijeme na našim prostorima bila zapostavljena. Istraživanja su dokazala da je sjeme bundeve veoma zdravo. U njemu postoje vitamini koji se uspješno bore sa ćelijama raka, dok bundevino ulje sadrži omega 3 vitamin neophodan za jačanje srca i mišića”, kaže Milena.
Ističe da se ulje napravljeno od bundeve pokazalo višestruko korisnim, o čemu svakodnevno svjedoče i brojni građani koji ga koriste.
“Bundevino ulje pomaže pri liječenju prostate kod muškaraca. Oni koji nemaju zdravstvene probleme mogu da ga koriste u svakodnevnoj ishrani prilikom pripreme raznih salata. Takođe, preporučuje se da se svako jutro preventivno pije po jedna supena kašika”, kaže Milena.
Pored bundevinog, veoma je zdravo i ulja ćurokota.
“Ovo ulje ubija sve crijevne bakterije, a iskustva korisnika pokazala su da pomaže i kod alergije od ambrozije, koja baš u ovo doba godine stanovnicima stvara velike probleme”, objašnjava Milena i dodaje da najbolje rezultate daje ako se počne koristiti tokom zime.
Pored ljekovitosti, Milena svim domaćicama preporučuje da bundevu koriste i u ishrani.
“Od bundeve može da se pravi praktično sve, od slanog i slatkog do kiselog programa – kolači, pite, peciva, ulje, čorbe i sokovi. U kombinaciji sa bundevom dobro idu šargarepa, jabuka i dunja”, ističe Sjerićeva i dodaje da u budućnosti planiraju da prošire asortiman svojih proizvoda
Bračni par Sjerić je vlasnik preduzeća “Prirodno”, koje je organizator manifestacije “Dani bundeve” koja se održava krajem septembra. Cilj manifestacije je promocija zdrave i organski proizvede hrane. Glas Srpske