BEOGRAD, Žitarica heljda koja do sada nije uzgajana u južnom Banatu prvi put ove godine požnjevena je sa polja Instituta “Tamiš” u Pančevu.
Heljda je veoma zahvalna žitarica koja se zbog kratkog vegetacionog perioda i brzog rasta često koristi i kao predusjev.
Sazrijeva za oko tri mjeseca od trenutka sijanja, a cvjetanje biljke je neujednačeno i najčešće traje 30 dana što zadaje najviše problema poljoprivrednicima prilikom žetve, koja se mora obavljati u dvije faze.
Vladan Ugrenović, saradnik za organsku proizvodnju u Institutu “Tamiš”, izjavio je da su uočili kritične tačke u proizvodnji i da zasad imaju dosta rasipanja prilikom žetve, jer prije nego što kombajn uđe u njivu, biljka mora da se pokosi.
Heljda se uvozi u Srbiju iz Kine koja je najveći svjetski proizvođač ove žitarice.
U Institutu “Tamiš” će, kako kažu, pokušati da njihova iskustva u proizvodnji primjene i na njivama u Banatu.
Doktor Vladimir Filipović, istraživač saradnik u institutu “Tamiš” u Pančevu se nada da ovo neće biti samo eksperimentalna proizvodnja.
“Prvi put ovo radimo na poljima južnog Banata i očekujemo uprkos svemu dobar prinos. Ovo je zahtjevna biljka, ali se njeno uzgajanje višestruko isplati. Mislim da će se iz godine u godinu površine pod ovom biljkom sve više povećavati i na našem području”, istakao je Filipović.
Heljda se najviše koristi u zdravoj ishrani, a med od ove biljke je veoma kvalitetan, pa se često, na njivama zasijanim ovom žitaricom, mogu vidjeti košnice.
Sa jednog hektara zasijanog heljdom može se dobiti i do 100 kilograma meda, prenose mediji.

