PARAĆIN, Pored savremenog pogona za proizvodnju paraćinske industrije mesa „Paks“, kraj autoputa Beograd – Niš, ubrzano se radi na gradnji još jednog pogona te fabrike.
U pitanju je proizvodnja gotovih jela koja će, prema tvrdnji menadžmenta ove kompanije, specijalitetima tradicionalne srpske kuhinje snabdijevati evropske zemlje i Rusiju.
Rusko tržište „gladno je“ ove robe, a slična je situacija sa zemljama zapadnog Balkana i zemljama Evropske unije. Gotova hrana biće pakovana u konzerve. Prve količine srpskog pasulja, gulaša, ćufti put inostranstva trebalo bi da krenu u septembru.
– Do tada, na izgrađenu konstrukciju ovog pogona biće montiran krov i postavljeni zidni paneli. Ugovorili smo najsavremeniju tehnologiju za proizvodnju, a ukupna investicija vrijedna je 1,5 miliona evra – kaže za „Novosti“ Aca Pajić, predsjednik Upravnog odbora „Pajić kompani grupe“, u okviru koje je Industrija mesa.
Osim gotovih jela, u novoj fabrici proizvodiće se i paštete i mesni naresci, za domaće tržište i za izvoz. Na strano tržište plasiraće se takođe i vrlo traženi trajni suvomesni proizvodi – kulen, svinjski vrat, pečenica, šunka.
U isto vrijeme, „Paks“ proširuje i klaničnu industriju u Pojatama, pa će na godišnjem nivou prerađivati više od 30.000 tovljenika.
Zaposlenje
U novom pogonu gotovih jela, za početak, u proizvodnji će biti zaposleno 40 radnika prehrambene struke, dok će ukupno mjesta biti za stotinu radnika.
U kompaniji postoje spiskovi zainteresovanih, jer se radnici već javljaju u potrazi za poslom. Novosti