SARAJEVO, Međunarodna finansijska korporacija /IFC/ u partnerstvu sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH organizovala je danas u Sarajevu regionalnu konferenciju “Prezentacija IFC-ovog Priručnika za bezbjednost hrane” čiji je cilj unapređenje bezbjednosti hrane i davanje podsticaja izvozu prehrambenih proizvoda.
Šef IFC-ovog savjetodavnog odjeljenja za održivo poslovanje za Evropu i srednju Aziju Ivan Ivanov izrazio je nadu da će ovaj priručnik pomoći proizvođačima da shvate da poštivanje zahtjeva bezbjednosti hrane nije samo zakonska, već i moralna dužnost.
On je rekao da će ovaj priručnik pomoći prehrambenoj privredi BiH i šire u regionu da procijene svoje operativne postupke i vide gdje mogu unaprijediti proizvodnju, da bi poboljšali bezbjednost hrane, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
Promocija priručnika bila je povod za razmjenu iskustava i proširenje vizije proizvodnje, prerade i distribucije bezbjedne hrane, s ciljem obezbjeđenja najvišeg nivoa zaštite zdravlja potrošača, kao i sticanja preduslova za izvoz prehrambenih proizvoda koji zadovoljavaju zahtjeve tržišta razvijenih zemalja.
IFC-ov Program međunarodnih standarda i tehničkih propisa na zapadnom Balkanu, koji obuhvata i BiH, pomaže firmama koje se bave djelatnošću prerade hrane u primjeni i dostizanju standarda potrebnih za izvoz njihovih proizvoda. On je fokusiran na sektor proizvodnje i prerade poljoprivrednih proizvoda zbog njegovih potencijala rasta, zapošljavanja, investicija i izvoza.

