PARIZ, Na 16. Salonu čokolade, koji je danas otvoren u Parizu, svoje slatke proizvode će pet dana izlagati 400 vodećih proizvodjača i trgovinskih kuća iz više desetine zemalja, koji će posjetioce upoznati sa posljednjim dostignućima i tendencijama konditorske umjetnosti.
U okviru jednog od svjetski najpoznatijih salona čokolade održaće se konferencije, promocije, degustacije, master klase kuvara i proizvođača čokolade.
Statistika je pokazala da globalna kriza gotovo da nije uticala na potrošnju čokolade, koja je na posebno visokom nivou u alpskoj regiji i zemaljama sa hladnom klimom.
Stanovnici Irske tako troše istu količinu čokolade kao i prosječni Švajcarci – 12 kilograma godišnje. Francuska je na toj listi na sedmom mjestu sa 6,6 kilograma po stanovniku.
Osnovna tema ovogodišnjeg sajma biće osiguranje stabilne proizvodnje kakaoovca u zemljama proizvodjačima, a posebno uvođenje pravične trgovine. Pažnja će takođe biti posvećana proizvodnji biološki čiste čokolade, čija popularnost postepeno raste u svijetu.
Među glavnim događajima ovogodišnjeg pariskog salona biće već tradicionalni defile manekenki u haljinama od čokolade. Tanjug