NEVESINJE, U Nevesinju je danas otvoren Centar za zrenje sira iz mijeha i promociju tipičnih hercegovačkih proizvoda, te održano predavanje o kvalitetu hercegovačkog sira.
“Ovo je samo jedan u nizu naših projekata koji realizujemo zajedno sa inostranim vladinim i nevladinim sektorom, a odnosi se na afirmaciju poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvoja”, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske /RS/ Radivoje Bratić koji je otvorio Centar sa načelnikom opštine Branislavom Mikovićem i koordinatorom UKODEP-ovih projekata za BiH Sorinelom Getauom.
Centar za zrenje sira opremljen je i prostorijom za degustaciju i prodaju tipičnih poljoprivredno-prehrambenih i zanatskih proizvoda, a vode ga Udruženje “Okusi Hercegovinu” i Udruženje proizvođača “Hercegovački sir iz mijeha”.
Objekat je izgrađen zahvaljujući aktivnostima italijanskog UKODEP-a u okviru projekta “Zaštita i valorizacija tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda od vrijednosti za Hercegovinu” uz sufinansiranje Ministarstva spoljnih poslova Italije, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i opštine Nevesinje.
Prije ceremonije svečanog otvaranja Centra za zrenje sira iz mijeha u velikoj opštinskoj sali održano je predavanje o kvalitetu hercegovačkog sira, kao autentičnog proizvoda ovih prostora.
Profesor Roberto Rubino iz Italije govorio je o rezultatima hemijske analize sira iz mijeha i istakao da je hemijska analiza urađena za 36 uzoraka sira iz Nevesinja, te jedna analiza ne mora da bude indikator kvaliteta, zbog čega bi trebalo raditi više analiza.
Rubino je posebno naglasio da bi proces cijeđenja sira trebalo ispitati i poraditi na standardizaciji, a posebnu pažnju treba posvetiti i kiselosti sira, jer je ona prilično neujednačena.
Profesor sarajevskog Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Zlatan Sarić rekao je da je ova visokoškolska ustanova radila mikro-biološke analize sira iz mijeha, te da rezultati nisu loši, ali da postoje znatne razlike od uzorka do uzorka.
Rezultati analize sira podijeljeni su samim proizvođačima koji su bili prisutni na predavanju i oni će moći, kada se upoznaju sa glavnim nedostatcima svoga proizvoda, da rade na poboljšanju fizičko-hemijskih i mikro bioloških svojstava sira iz mijeha.