TREBINJE, U vinariji “Vukoje” iz Trebinja od ovogodišnje berbe, koja bi trebalo da bude obavljena za oko mjesec dana, biće proizveden prvi šampanjac u Republici Srpskoj. Pjenušavo vino biće pravljeno na francuski način, od sorte šardone iz Italije, a rezultat svega biće još jedan vrhunski proizvod iz podruma “Vukoje”, koji bi na tržištu trebalo da se pojavi 2012. godine.
Radovan Vukoje, vlasnik vinarije “Vukoje”, kaže da će se koristiti klasičnom metodom, koji se koristi za proizvodnju pjenušavih vina u Francuskoj. Od klona šardone VCR 10, koji su donijeli iz Italije i koji se smatra odličnim klonom za proizvodnju pjenušavih vina, dobiće vrhunski šampanjac, koji će značiti prekretnicu u vinogardarstvu na našim prostorima.
– Ideja se rodila prije nekoliko godina kada smo donijeli i zasadili klon šardone u našem vinogradu u Zasad polju. Ovo pjenušavo vino pravi se u samom vinogradu i mora se voditi računa da grožđe ne bude prezrelo kako bi se dobio svjež, elegantan, pitak i afirmirajući okus. Sad samo čekamo pravi momenat da pristupimo berbi i samoj proizvodnji – pojasnio je Vukoje.
Osim šardonea u vinogradu u Zasad polju, dodao je Vukoje, koji se prostire na površini od 20 hektara, zasađena je nova sorta sirah, kao i sorte cabernet sauvignon, pinot noir, merlot, smuskat, te autohtone sorte vranac i žilavka.
Vukoje je podsjetio da odnedavno u Carskom vinogradu Ušće, na ušću rijeka Trebišnjice i Sušice, proizvode carsko vino koje je na tržištu postiglo zapažen uspjeh.
– Sastav vina je isti kao kao u doba Austrougarske monarhije, kada je ovo vino bilo zvanično vino carskih dvorova, s tim da je moderna tehnologija prilagođena tradicionalnom načinu proizvodnje – rekao je Vukoje i dodao da se za ovo vino koristi probrana berba grožđa kao i da ono uvijek treba da odstoji 12 mjeseci u buretu da bi bilo kvalitetno.
U vinariji “Vukoje” ističu da proširenjem proizvodnje i uvođenjem novih proizvoda svjetskog kvaliteta nastoje da doprinesu razvoju vinskog turizma na području Hercegovine, koji ide uzlaznom putanjom, što pokazuje i broj posjeta vinogradima “Vukoje”, koji je ove godine veći za 120 u odnosu na prethodnu.
– Potrudili smo se da turisti koji dođu mogu u kršnom krajoliku uživati u raznovrsnim okusima dobrih vina koja se mogu degustirati u samim vinogradima, gdje smo otvorili konobu kapaciteta 60 mjesta, a za one koji više vole da bortave na otvorenom, na raspolaganju su dvorišta konobe koja mogu primiti i do hiljadu ljudi – rekao je Vukoje i dodao da na isti način mogu uživati i svi oni koji posjete podrume “Vukoje”.
Orden za uspjeh
Da vinarija “Vukoje” postiže zapažene rezultate u oblasti vinogradarstva u RS i da se njihov rad cijeni, potvrđuje i Orden Njegoša prvog reda kojim ih je nedavno odlikovao predsjednik RS, Rajko Kuzmanović. Fokus